NA KREDARICI

STIŽE ZIMA! Snijeg zabijelio Sloveniju, za dijelove Hrvatske izdan najviši stupanj upozorenja!

Foto: Screenshot/RTL

I u Hrvatskoj će biti jake kiše, a opasno vrijeme očekuje se duž cijele obale

Kiša je u višem gorju u Sloveniji počela danas prelaziti u snijeg. Kamere na Kredarici, slovenskoj planini od 2515 metara, snimile su snježni pokrivač, objavili su na stranici meteo.si.

Kako donosi slovenska meteorološka služba ARSO, utjecaj mediteranske ciklone na vrijeme u Sloveniji danas će ponovno pojačati. Budući da će se središte ciklone u popodnevnim satima kretati iznad središnje Italije i centralnog Jadrana iznad sjevernog Jadrana, zbog velikih razlika u zračnom tlaku, vjetar iznad nas znatno će ojačati, a padavine će ponovno pojačati.

Oni će biti prilično ravnomjerno raspoređeni, bez ekstremnih pljuskova, ali i dalje relativno intenzivni. Budući da će kiša padati na već natopljeno tlo, protok kišnice će biti brži.

Za period od četvrtka popodne do petka ujutro izdana su dva narančasta upozorenja – prva se odnosi na očekivano snažno nevrijeme uz vjetar jačine uragana u Vipavskoj dolini, a drugo se odnosi na ukupnu količinu padavina na području središnje i jugoistočne Slovenije.

Budući da će zahladiti, granica snježnih padavina u planinskom svijetu sjeverne Slovenije spustit će se na visinu od oko 1300 m, a u visokim planinama (iznad oko 2000 m) padat će oko četvrt metra snijega uglavnom na području Julijskih Alpa.

I za Hrvatsku su izdana upozorenja i na pojedinim dijelovi popaljeni crveni meteoalarmi s najvišim stupnjem upozorenja.

Kako donosi Državni hidrometeorološki zavod, pretežno oblačno s kišom, mjestimice obilnom, osobito na Jadranu i krajevima uz njega gdje su mogući i lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom. Vjetar umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i južni vjetar, na sjevernom dijelu i bura u jačanju na jaku, podno Velebita i olujnu s orkanskim udarima. Temperatura zraka bez izraženog dnevnog hoda, većinom između 12 i 17, u Dalmaciji od 18 do 23 °C.

Crveni meteoalarmi popaljeni su za Istru, Primorsko-goransku, Ličku županiju te cijelu Dalmaciju. Očekuju se obilne kiše uz moguće bujične poplave, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari