OPASNOSTI INTERNETA

Video | Predatori love djecu zastrašujućim metodama: ‘Koriste igrice’

‘Vidjela sam toliko različitih, kreativnih, ali i zastrašujućih načina kako dolaze do djece’, rekla je bivša američka tužiteljica Kristi O’Malley

Samo sedam minuta. Toliko roditelji u prosjeku na dan razgovaraju sa svojom djecom. Premalo, slažu se stručnjaci. I dok je digitalni svijet zamijenio stvarni život, zlostavljanje na internetu sve je gore. Kako zaštititi djecu?

Snimke maloljetničkog nasilja uvijek sablazne Hrvatsku. Nažalost nisu iznimka. Zlostavljanje među djecom online je u porastu. Što se to događa u njihovim glavama? Tomislav Ramljak, koji je voditelj centra za sigurniji Internet, ujedno i ravnatelj centra za zlostavljanu i napuštenu djecu nam objašnjava: “Nažalost, mislim da djeca danas više vremena provode u digitalnom svijetu, a ne stvarnom i da bi trebali puno više vremena provesti učeći ih o sigurnosti i pravilnom korištenju interneta kako bi bili sigurniji tamo.”

Brojke roditeljima za sad ne idu u prilog. Zadnja svježa istraživanja pokazuju da se s djecom razgovaraju samo sedam minuta na dan. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručuje: “Roditelji uglavnom s njima razgovaraju o školi, o školskom uspjehu i kako je neki uspjeh postigao neki drugi prijatelj iz razreda – to je zabrinjavajuće.”

Zagrebačka škola Središće ponosni je vlasnik i dobitnik nagrade lajk za odgovornost jer se neprestano bave odgovornim ponašanjem na internetu. Njihova ravnateljica Violeta Vragotuk ističe: “Intenzivno se bavimo njihovim sposobnostima i vještinama tako da u školi Središće od prvog dana nisu dozvoljeni niti pametni satovi, niti mobiteli. I s tim smo u jednom velikom dijelu uspjeli spriječiti distribuciju nepotrebnih fotografija, neprihvatljivih komentara na Facebook stranicama i tako dalje.”

Zastrašujuće metode

Po podacima MUP-a u porastu su oba kriminaliteta. I to na štetu maloljetnika sa 7534 na 7837 ove godine. Ali i djela koja počine maloljetnici s 1520 na 1970 Onih najtežih kaznenih djela – iskorištavanje djece za pornografiju – samo prošle godine bilo je 460. “Rekla bih, kada gledamo u nekakvom razdoblju 10 godina, da se promijenio kriminalitet koji rade djeca. Djeca su sada okrenuta nekim drugim svojim platformama, nešto što prije 30 godina tehnički nije niti postojalo”, tvrdi sutkinja Lana Peto Kujundžić.

O svemu tome u četvrtak se raspravljalo na velikoj konferenciji na koju je stigla i američka veleposlanica, ali i bivša američka tužiteljica koja je 11 godina radila upravo na takvim slučajevima. “Vidjela sam toliko različitih, kreativnih, ali i zastrašujućih načina kako dolaze do djece. Vidjela sam kako koriste videoigrice, Xbox, PlayStation da pronađu djecu. Koriste Snapchat, razne programe na kojima djeca komuniciraju. Moja djeca neprestano okreću očima kad ih pitam – ‘Znate li s kim komunicirate?’, kaže Kristi O’Malley.

S istim problemima danas se suočavaju roditelji diljem svijeta, pa dječja psihoterapeutkinja iz Velike Britanije Catherine Knibbs dodaje: “Razgovor, razgovor i razgovor. Igrajte se sa svojim djetetom. Naučite sve o društvenim mrežama, naučite ih što smiju, što ne, kako možete prevenirati neke stvari. Učinite isto i za društvene mreže. Znam da je to puno posla, puno informacija. Razumijem to. I ja sam roditelj. Ali ne morate biti stručnjak za tehnologiju. Stručnjak ste za svoje dijete. Roditelj ste.”

Prvi korak u bori protiv tehnologije je razgovor, ali i edukacija o opasnostima koje internet nosi, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari