PRIDRUŽITE SE

Riječko Sveučilište za 3. dob ovaj tjedan organizira dva predavanja!

Program Sveučilišta za 3. dob ovaj tjedan organizira dva predavanja, odnosno vodstva za osobe iznad 55 godina sa završenom srednjom školom ili fakultetom. U utorak, 8. 10. u 17 sati ispred Trsatskog kaštela posjetitelje očekuje predavanje Lomitelji kruha – Frankopani kao vječni čuvari Trsata te u srijedu 9. 10. u 17 sati na Filozofskom fakultetu na Sveučilišnom kampusu predavanje i obilazak Sveučilišni kampus – od početaka do budućnosti. Sudjelovanje je besplatno i prijave nisu potrebne.

U utorak, 8. listopada 2024. u 17 sati ispred Trsatskog kaštela održat će se terenska nastava Lomitelji kruha – Frankopani kao vječni čuvari Trsata izv. prof. dr. sc. Saša Potočnjak. Predavanje o Frankopanima te njihovoj neraskidivoj vezi s Trsatom, održat će se u Trsatskom kaštelu, a zatim uz svetište Gospe Trsatske. Čitanjem rukopisa i starih knjiga ispričat će se priča o oblikovanju identiteta obitelji Frankopan, o povijesti Trsata i Loreta, o danas živućim Frankopanima te o tome kako frankopansku baštinu  interpretiramo danas.

Više informacija pronađite na web stranici Sveučlilišta.

U srijedu, 9. listopada u 17 sati na Filozofskom fakultetu u Rijeci u učionici 139 održat će se predavanje i šetnja Sveučilišni kampus – od početaka do budućnosti koje će voditi dr. sc. Gordan Đurović. Sveučilišni kampus na Trsatu najveći je infrastrukturni projekt u povijesti Sveučilišta u Rijeci. Zamišljen tijekom 90-tih godina, projektiran u prvim godinama 21. stoljeća, u stvarnost je pretvoren između 2006. i 2010. godine kada započinje korištenje prostora u novoizgrađenim objektima od strane većeg broja sastavnica Sveučilišta u Rijeci. Planiran kroz tri faze izgradnje, s do sada završenom prvom fazom, u potpunosti je promijenio vizuru Trsata te život građana u ovom dijelu grada Rijeke.

Na predavanju će biti prikazan povijesni put od ideje, preko projektiranja i izgradnje. Detaljno će se prikazati kako je provođena gradnja pojedinih zgrada, koje su njihove posebnosti, što se u njima nalazi, te koje ih sastavnice Sveučilišta u Rijeci danas koriste.

Također, prikazati će se daljnji planovi izgradnje novih objekata (druga i treća faza), koje još sastavnice planiraju preseljenje, te na koji će se način cjelokupni prostor prometno povezati s važnijim prometnicama (poput autoceste A6).

Po završetku predavanja organiziran je obilazak objekata i okoliša na Sveučilišnom kampusu.

Više informacija pronađite na web stranici Sveučlilišta.

Sveučilište za 3. dob projekt je Sveučilišta u Rijeci koji se provodi uz financijsku potporu Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije, a namijenjen je osobama treće životne dobi iznad 55 godina sa završenom srednjom školom ili fakultetom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari