ZANIMLJIV PROGRAM

CTK Rijeka organizira besplatne radionice za djecu i mlade u sklopu Europskog tjedna programiranja

Centar tehničke kulture Rijeka organizira osam besplatnih radionica  za djecu i mlade – 3 za učenike viših razreda osnovnih škola i 5 za mlade, u sklopu Europskog tjedna programiranja koji se održava od 14. do 27. listopada. Radionice pokrivaju uzraste od 11 do 30 godina i nude uzbudljive teme iz svijeta tehnologije.

Centar tehničke kulture Rijeka i ove godine slavi Europski tjedan programiranja! Od 14. do 27. listopada. Pridružite se i vi ovoj društvenoj inicijativi koja na zabavan i interaktivan način približava programiranje i digitalnu pismenost svima – od najmlađih do najstarijih. Cilj inicijative je učiniti programiranje pristupačnijim, pokazati kako se ideje mogu ostvariti programiranjem, razbiti mitove o složenosti ovih vještina i okupiti ljude željne znanja i učenja.

Besplatne radionice u sklopu Europskog tjedna programiranja pokrivaju uzraste od 11 do 30 godina i nude uzbudljive teme iz svijeta tehnologije. Sjajni edukatori iz CTK Rijeka pripremili su bogat program: 3 radionice za učenike viših razreda osnovnih škola i 5 radionica za mlade.

Za učenike viših razreda osnovnih škola – radionice umjetne inteligencije, programiranja bez korištenja računala i nevjerojatnu LEGO radionicu.

Na radionici Umjetna inteligencija, učenici od 6. do 8. razreda upoznat će se s Husky Lens kamerom, koja je sastavni dio edukacijskog robota MaqueenPlus V2. Istraživat će funkcije kamere kao što su prepoznavanje lica, praćenje objekata, linija, boja i oznaka (tagova). Korištenjem kamere otvorit će se prostor za stvaranje inovativnih i interaktivnih projekata. Radionica će se održavati od 24. do 25. listopada od 16:30 do 18:00 sati.

Na radionici Zakotrljaj kugluučenici od 5. do 8. razreda upoznat će se s programibilnom kuglom Sphero mini, veličine teniske loptice. Sphero mini, opremljena žiroskopom, akcelerometrom i šarenim LED svjetlima, nudi zabavan način za učenje osnova programiranja – savršena je za početnike i ljubitelje robotike. Radionica će se održati 15. listopada od 16:30 do 18:00 sati.

Na radionici LEGO pametni grad, učenici 7. i 8. razreda osnovne škole koristit će LEGO elemente za izradu vlastitog grada. Učenici će programirati robote da izvrše zadatke unutar grada u što kraćem vremenu, kombinirajući kreativnost i tehnologiju. Radionica će se održavati od 14. do 15. listopada od 14:00 do 16:00 sati.

Za mlade su pripremili 5 fenomenalnih radionica!

Na radionici Assembler: programiranje na hardverskoj razini, mladi od 15 do 30 godina vratit će se u povijest računalnih tehnologija i istražiti Assembler – jezik koji je temelj modernog programiranja! Koristeći legendarni Motorola 68k procesor, naučit ćeš kako tvoje instrukcije izravno komuniciraju s procesorom i upravljaju njegovim radom. Otkrij kako radi računalo na najnižoj razini i zakorači u svijet programiranja na hardverskoj razini. Radionica će se održati 15. listopada od 18:30 do 19:00 sati.

Dvije radionice za mlade od 15 do 30 godina posvećene su umjetnoj inteligenciji. Na radionici Izradi igricu uz pomoć ChatGPT-a, polaznici će, koristeći ovaj napredni alat, izraditi vlastitu verziju kultne Snake igrice, učeći kako umjetna inteligencija može olakšati učenje i stvaranje kreativnih projekata. Radionica će se održati 17. listopada od 18:30 do 20:30 sati.

Na radionici Izradi web stranicu uz pomoć ChatGPT-a, mladi od 15 do 30 godina naučit će kako koristiti umjetnu inteligenciju za izradu vlastite web stranice, razvijajući vještine za inovativnu upotrebu AI tehnologija. Radionica će se održati 18. listopada od 18:30 do 20:30 sati.

Robotski autić radionica je namijenjena osobama od 15 do 30 godina, a donosi uzbuđenje izrade vlastitog pametnog Wi-Fi automobila! Radionica je savršena za mlade osobe koje žele naučiti osnove IoT-a (Internet of Things) kroz praktičan projekt. Koristeći Arduino MKR 1000, sastavljat će automobil, spojiti motore i senzore te programirati vozilo da se daljinski kontrolira putem Arduino Clouda. Bit će tu detaljnog upoznavanja s mikrokontrolerima, elektroničkim komponentama, kao i učenja kako upravljati vozilom putem web aplikacije. Radionica će se održavati 21., 23. i 25. listopada od 18:30 do 20:30 sati.

Za one zainteresirane za 3D modeliranje i printanje, organiziraju radionicu 3D modeliranja, namijenjenu mladim osobama od 15 do 30 godina. Mladi će na radionici naučiti sve trikove potrebne za izradu vlastitog 3D modela. Koristit će besplatni alat TinkerCad za izradu privjesaka, kojeg će pripremiti za printanje u programu PrusaSlicer. Osim toga, upoznat će se i s naprednijim programom za 3D modeliranje – Autodesk Fusion. Najbolji dio? Svoje isprintane radove ponijet će kući! Radionica će se održati 24. listopada od 18:30 do 20:30 sati.

Jedno je sigurno – ovogodišnji Europski tjedan programiranja obilježit će niz fenomenalnih aktivnosti na kojima neće nedostajati ni zabave ni učenja – prijavi se na neku od radionica i vidimo se uskoro! Na neku od aktivnosti možeš se prijaviti na: https://ctk-rijeka.hr/projekti/budi_plus_plus/programiraj-i-briljiraj-u-ctk-rijeka-tijekom-europskog-tjedna-programiranja/

Aktivnost Europskog tjedna programiranja financira se zahvaljujući podršci Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari