EU DIGITAL TRAVEL

Klasična hrvatska putovnica odlazi u povijest? EU predlaže digitalnu!

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Sada je na Vijeću EU-a i Europskom parlamentu da se dogovore o prijedlozima. Nakon usvajanja, izradit će se aplikacija EU Digital Travel i potrebni tehnički standardi.

Putovanje u inozemstvo bez putovnice nekada je bilo nepojmljivo, ali 2024. godine provjere i procesi kroz koje prolazimo postaju sve tehnološki naprednije. Eurostar uvodi skeniranje otiska prsta, dok su određene zračne luke isprobale postupak ukrcaja bez putovnice.

U pokušaju da putovanja učine još jednostavnijim, Europska komisija (EK) je predložila digitalizaciju putovnica i osobnih iskaznica za sve koji ulaze ili izlaze iz schengenskog područja.

Prijedlog uključuje stvaranje okvira za korištenje digitalnih vjerodajnica za putovanje, odnosno internetskih verzija putovnice i sličnih podataka koji su pohranjeni u čipu putovnice, te aplikacije ‘EU Digital Travel’ za pohranu tih vjerodajnica.

Prvi cilj je povećati sigurnost jer bi se na ovaj način teže krivotvorili dokumenti, a drugi cilj jest učiniti granične kontrole učinkovitijima. Digitalizirane putne isprave mogle bi uvelike olakšati stvari i graničnim vlastima, ali i samim putnicima.

Dobra vijest je što bi digitalizacija putovnica trebala biti besplatna, a oni koji ne žele, ne moraju to učiniti jer bi sve trebalo biti na dobrovoljnoj bazi, piše Time out.

Sada je na Vijeću EU-a i Europskom parlamentu da se dogovore o prijedlozima. Nakon usvajanja, izradit će se aplikacija EU Digital Travel i potrebni tehnički standardi, prenosi Poslovni.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari