OBJAVLJEN JE DRUGI JAVNI POZIV

PGŽ osigurala dodatnih 65 tisuća eura za prijevoz onkoloških pacijenata

Zamjenica župana Marina Medarić predstavila je drugi javni poziv za sufinanciranje programa prijevoza onkoloških pacijenata na terapiju iz jedinica lokalne samouprave s područja Primorsko-goranske županije u 2024. godini.

Kako je istaknula na redovitoj konferenciji za novinare, poziv se odnosi jedinice lokalne samouprave koje na svom području nemaju zdravstvenu ustanovu s onkološkim odjelom. Iz Proračuna Županije sufinancira se 50 posto troškova provedbe programa, a ostalih 50 posto iz proračuna JLS. Krajnji rok za dostavu prijava je 17. listopada 2024. godine do 12:00 sati.

U prvom javnom pozivu dodijeljeno je oko 30 tisuća eura za devet gradova i općina, Čabar, Kastav, Mali Lošinj, Opatija, Vrbovsko, Lokve, Matulji, Omišalj i Viškovo. Kako je utvrđeno da su potrebe za programom veće, na raspolaganju je dodatnih 65.000 eura.

Zamjenica je informirala i da je dana suglasnost ravnatelju Županijske uprave za ceste PGŽ za sklapanje Sporazuma o sufinanciranju radova sanacije dijela ceste i oborinske odvodnje na ŽC 5087, lokalitet Šilo. Duljina zahvata je 250 m. Postupak javne nabave se očekuje u drugoj polovici listopada, a početka radova planira se u prosincu 2024. godine. Trošak sanacije u visini od 377.928,20 eura, u jednakim dijelovima sufinancirat će PGŽ i Općina Dobrinj.

Primorsko-goranska županija, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (NZJZ PGŽ) i Skupština europskih regija (AER) organiziraju međunarodni konferenciju „Izazovi mentalnog zdravlja kod mladih – Regionalna perspektiva“ koja će se u Kockici Muzeja grada Rijeke održati 22. i 23. listopada 2024. godine, najavila je zamjenica Medarić.

Konferencija će se održati povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja i 20. obljetnice preventivnog programa „Trening životnih vještina“ NZZJZ-a PGŽ. Akreditirana je pri šest stručnih komora u Republici Hrvatskoj, a očekuje se oko 200 sudionika iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Estonije, Nizozemske, Belgije, Španjolske, Portugala, Švedske, Norveške i Ukrajine. Konferencija se organizira uz podršku Grada Rijeke, Turističke zajednice Kvarnera i Tartu 2024 – Europske prijestolnice kulture (Estonija).

„U vremenu sve veće polarizacije i opadanja važnosti ljudskih prava, mentalno zdravlje postaje ključno pitanje o kojem vrijedi raspravljati. Nasilje u školama, negativan utjecaj društvenih medija, lažne vijesti i osjećaj izolacije samo su neki od rastućih problema koji posebno pogađaju mlađe generacije. Riječ je o problemu koji ne muči samo nas u Hrvatskoj nego je uočen na razini Europske unije“, navela je Medarić.

Istaknula je kako je najava konferencije objavljena na mrežnim stranicama Skupština europskih regija, čiji je PGŽ član, a sama obnaša dužnost predsjednice Odbora za izbore. Prilikom prezentacije pred Skupštinom, navodi Medarić, rad županijskog Nastavnog zavoda ocijenjen je iznimno pozitivnim te je donesena odluka da se konferencija održi u Rijeci.

Detalje o skupu iznio je ravnatelj NZZJZ PGŽ Željko Linšak. Naglasio je da je Primorsko-goranska županija odavno prepoznala važnost ulaganja u zaštitu mentalnog zdravlja, posebice kod mladih te već 20 godina, uz resorno Ministarstvo i Grad Rijeku, financira provedbu programa „Trening životnih vještina“ među učenicima 3. i 7. razreda u gotovo 90 posto primorsko-goranskih osnovnih škola.

Programom se utječe na životne navike mladih, a rezultirao je smanjenjem broja pušača i konzumacije alkohola u školama za jednu trećinu. Izdvojio je podatak da 50 posto svih mentalnih poremećaja počinju u dobi do 14. godine starosti djeteta, a čak 75 posto prije 18. godine, što ukazuju na to da je zaštita mentalnog zdravlja kod djece javnozdravstveni i opće društveni prioritet, zaključio je Linšak.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari