IZJAVA ZA MEDIJE

Jandroković: Plaće u Hrvatskoj su najviše u povijesti, a zaposlenost najveća

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik sabora Gordan Jandroković u izjavi za medije je komentirao političke aktualnosti. Osvrnuo se na misiju pomoći Ukrajini, NSATU, navodeći da hrvatski vojnici neće ići u Ukrajinu nego u Njemačku, prenosi N1.

“Od početka je potpuno jasno da se ovdje ne radi o odlasku vojnika u Ukrajinu, niti hrvatskih niti ostalih zemalja članica NATO-a. Radi se o iskonstruiranoj priči od strane predsjednika RH, dio oporbe je onda to prihvatio, ne zato što ne zna o čemu se radi nego jer su procijenili da im je to politički korisno”, kazao je Jandroković pa dodao:

“Oni koji idu u Njemačku, ne mogu završiti u Ukrajini”

“Radi se o jednoj manipulaciji, tko god želi objašnjenje može ga dobiti, može pročitati što piše u odluci vlade, a u odluci jasno piše da časnici koji idu u Njemačku ne mogu završiti u Ukrajini.”

“Sa sigurnošću tvrdim i potpuno je jasno da ovdje nema govora da će hrvatski vojnici završiti u Ukrajini nego se radi o odlasku nekoliko časnika u Njemačku”, istaknuo je Jandroković.

Kaže da je predsjednik Zoran Milanović manipulirao i da ne zna zašto je dio oporbe odlučio slijediti njegov put. “Ako ovdje pokažemo nelojalnost na jednoj simboličnoj gesti, tada će i drugi prema nama imati drugačiji stav”, dodao je Jandroković.

O Anni Dujić i “aferi Nakaze”: Slučaj se banalizira

Komentirao je i aferu Nakaze i to što je odbačena prijava protiv Anne Dujić, kćeri moćnog HDZ-ovca i šefa Hrvatskih šuma Nediljka Dujića. “Ne znam što se događalo, pratim to iz medija. Jedno je dojam, a drugo su činjenice. Što su činjenice – ne znam. Ne bih se usudio govoriti o tom slučaju jer nemam dovoljno informacija”, kazao je šef sabora.

Na optužbe oporbe da je u pitanju politička zaštita, Jandroković je kazao: “Nemojmo govoriti o tome, i ovaj slučaj se opet banalizira. Živimo u vremenu sveopće banalizacije i trivijalizacije svega. Jučer smo slušali izlaganje jedne zastupnice koja govori da je demokratska Hrvatska gora od svih režima koji su bili na ovim prostorima. Dakle, usporedila je modernu demokratsku Hrvatsku s Kraljevinom Jugoslavijom, NDH, komunističkom Jugoslavijom i svim zločinima koji su činjeni u tim režimima i kaže da je Hrvatska danas gora od tih zemalja. To je relativizacija zla, banalizacija zla.

Onda slušam ove komentare oko hrvatske vanjske politike, oko događaja u Dubrovniku – toliko banalno, toliko se spušta razina rasprave o sofisticiranim temama govori se na banalan način. Tako i ovdje, neka institucije procijene postoji li kaznena odgovornost ili ne. Želim da institucije rade kako treba.”

“Plaće su najviše u povijesti, zaposlenost je najveća, kreditni rejting je najviši”

Na pitanje živimo li danas u Hrvatskoj bolje nego ranije, Jandroković je poručio da postoje brojke koje o tome govore.

“Ako su plaće najviše u povijesti, ako je zaposlenost najveća, ako je kreditni rejting najviši u povijesti… Slušao sam stručnjake koji se time bave i oni tvrde da se živi bolje nego što se živjelo ranije i da je kupovna moć danas veća. Ne treba zaboraviti one koji nemaju adekvatna primanja, mirovine, postoji dio ljudi koji imaju niske mirovine i naravno da im je teško, postoje nezaposleni, oni koji imaju niske plaće, i njima je teško, ali nemojmo generalizirati i stvari ocrtavati crno-bijelima jer to nikamo ne vodi”, poručio je Jandroković.

Dodao je da oko sebe imamo ratne sukobe i nestabilne demokracije. “U Hrvatskoj se danas, ako se uzme u obzir i sigurnost i životni standard i sveukupni način života, živi sasvim sigurno podosta bolje nego u mnogim zemljama Europe, i to je istina,” piše Index.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari