PROBLEM PRENAPUČENIH KUĆANSTAVA

Bačić iznosi detalje stambene politike: ‘Imamo odgovore na visoke cijene stanova’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Rekao je da se radi o strateškom dokumentu u kojem su identificirani razlozi te odgovori na iznimno visoke cijene stanova za kupnju

“Tema stanovanja jedna je od važnijih tima jer je priuštivost stanovanja, ali i jeftinijeg najma problem velikog broja naših građana”, istaknuo je

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić predstavlja Nacionalni plan stambene politike Republike Hrvatske do 2030.

Bačić je uvodno istaknuo da je jedna od važnijih tema priuštivost stanovanja, ali i jeftiniji najam – što je Vlada detektirala kao velik problem građana.

“Ovo je prvi puta u 34 godine državnosti da imamo ovakav srednjoročni plan”, istaknuo je Bačić.

Rekao je da se radi o strateškom dokumentu u kojem su identificirani razlozi te odgovori na iznimno visoke cijene stanova za kupnju.

Procjena različitih institucija je da nedostaje od 232.000 do 286.000 stanova. istovremeno, od više od dva milijuna stanova, njih 231.000 koristi se za kratkoročni najam. Bačić je istaknuo da je Hrvatska u skupini država s velikom prenapučenosti stambenih jedinica.

“Prosječan stanovnik Hrvatske raspolaže s 1,2 sobom, dok je prosjek EU-a 1,6 soba. Prosječan broj članova kućanstva u Hrvatskoj je 2,67, dok je prosjek EU-a 2,3. Roditeljski dom se napušta s 33,4 godine i samo Portugal je gori. Prosjek EU-a je 26,5 godina i to predstavlja demografsku prepreku”, istaknuo je Bačić, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari