KVALITETNIJA SKRB

U riječkom KBC-u pokrenut najsuvremeniji uređaj za onkološke pacijente u Hrvatskoj, u bolnicu stigao i Beroš!

„Današnje svečano puštanje u rad prvog novog linearnog akceleratora u KBC-u Rijeka u vrijednosti više od 3 milijuna eura osiguranih iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) značajno je na više razina. Za onkološke pacijente znači dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu skrb sukladno Nacionalnom strateškom okviru protiv raka, za djelatnike bolje uvjete rada i veće zadovoljstvo kao rezultat boljih ishoda liječenja pacijenata, a za sve nas značajno reformsko postignuće u dosad najvećem projektu implementacije najmodernijih uređaja za onkološke pacijente u javnom zdravstvenom sustavu. Sve navedeno realiziramo zahvaljujući sinergiji Vlade i Ministarstva zdravstva putem NPOO-a u sklopu kojeg smo osigurali čak 85 milijuna eura za 21 linearni akcelerator i popratnu opremu čime osnažujemo i unaprjeđujemo javni zdravstveni sustav kroz jedinstvenu radioterapijsku mrežu institucija i omogućujemo jednako kvalitetnu terapiju našim pacijentima u svakom dijelu Hrvatske“, istaknuo je izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

Pored svih standardnih opcija ove kategorije medicinske opreme, prvi novi linearni akcelerator u KBC-u Rijeka sadrži i stereotaksijsku radioterapiju (SBRT) s priborom te osigurava izrazito preciznu, slikovno vođenu terapiju zračenjem najnovije generacije za liječenje tumora i lezija u različitim dijelovima tijela. Linearni akcelerator smješten je u novoizgrađenom prostoru, tzv. bunkeru, koji je projektiran i izgrađen u ekstenziji prostora Klinike za tumore KBC-a Rijeka.

„Danas je inauguriran prvi od tri linearna akceleratora iz ciklusa obnove radioterapijske opreme u KBC-u Rijeka koji je upravo u tijeku i koji osim iznimno velike materijalne vrijednosti donosi i mjerljive nove funkcionalne iskorake. Novi uređaj koji je stavljen u punu funkciju predstavlja vrhunac moderne tehnologije i u sebi donosi sve napredne opcije koje moderna radioterapijska struka danas poznaje. Riječ je o jednom od najvećih iskoraka u suvremenoj kliničkoj praksi zdravstvenog sustava naše šire regije koji zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu zdravstva na ovaj način donosi najviši standard, kvalitetu i dostupnost najsuvremenijih metoda onkološkog liječenja“, istaknuo je ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med. Tom se prilikom ravnatelj posebno zahvalio timu Ministarstva zdravstva te osobno ministru izv. prof. dr. sc. Viliju Berošu, dr. med. na zajedničkom radu u realizaciju ovog povijesnog projekta tijekom, intenzivnoj suradnji timova i trudu svih uključenih dionika.

Kada se sagleda vrijednost cijele investicije financirane iz NPOO-a u KBC Rijeka, govorimo o više od 12 milijuna eura osiguranih bespovratnih europskih sredstava, a uključuje: 3 nova linearna akceleratora i CT simulator, komplet dozimetrijske opreme i 4 kompleta fiksacijske opreme.

„Uz nove linearne akceleratore, ukupno ćemo u javnom zdravstvenom sustavu imati 25 linearnih akceleratora što je 6,5 uređaja na milijun stanovnika čime premašujemo EU prosjek. U širem kontekstu javni zdravstveni sustav dodatno je opremljen mrežom od 1400 medicinskih uređaja novije proizvodnje, od kojih su značajna posljednja, nova ulaganja 8 MR uređaja, 2 PET CT-a i 12 modernih CT uređaja. Navedeno jasno pokazuje zdravstvenu politiku ove Vlade koja je ciljano usmjerena na jačanje javnog zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu“, zaključio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari