OBIŠI SU OBUKU

Kosovska delegacija posjetila PGŽ radi razmjene iskustava kod postupanja u kriznim situacijama

Predstavnici Agencije za upravljanje vanrednim situacijama Republike Kosovo, predvođeni glavnim koordinatorom Nehatom Koqinajem, boravili su u Primorsko-goranskoj županiji kako bi se upoznali s radom operativnih snaga sustava Civilne zaštite PGŽ i razmijenili iskustva kod postupanja u kriznim situacijama.

U okviru posjete obišli su Centar za obuku interventnih službi PGŽ u Šapjanama u kojem je upriličena simulacijska vježba gašenja požara u zatvorenom prostoru i segment rada na polju s ruševinama, a imali su prilike i upoznati nove polaznike Hrvatske vatrogasne škole.

Po održanom sastanku s predstavnicima Stožera CZ PGŽ, načelnikom Darijom Gaušem i zamjenicom načelnika i pročelnicom UO za poslove Župana i Županijske skupštine Erminom Duraj sa suradnicima, pročelnica Duraj je naglasila da je kompleks Šapjane međunarodni centar u koji na obuku dolaze iz cijeloga svijeta i pritom posebno pohvalila njegove kvalitetne stručnjake i edukatore.

Navela je da je Primorsko–goranska županija u suradnji s Vatrogasnom zajednicom PGŽ do sada uložila gotovo dva milijuna eura u njegov razvoj te izrazila očekivanja da u budućnosti država pruži jaču podršku daljnjoj afirmaciji Šapjana kao međunarodnog trening centra.

Načelnik Gauš mišljenja je da će se posjetom kosovske delegacije dosadašnja uspješna suradnja dodatno produbiti. Napomenuo je da je trening centar živ, u kontekstu da se u njemu gotovo svakodnevno održavaju vježbe. Dodao je da njeguju izvrsne kontakte širom svijeta, a u prilog tome ide i podatak da su centar posjetili vatrogasci iz Australije, SAD-a, Europe, Libanona i Južne Koreje.

Martin Berishaj, veleposlanik Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj sa suradnicima podsjetio je da je riječ o uzvratnom posjetu nakon što su predstavnici Stožera CZ PGŽ krajem svibnja ove godine boravili u Prizrenu i Prištini. Susret smatra dobrom prilikom za razmjenu primjera dobre prakse, pritom posebno istaknuvši sudjelovanje kosovske Agencije u nizu akcija spašavanja u regiji.

Delegacija se susrela i s pripadnicima Državne intervencijske postrojbe Rijeka na Grobniku gdje ih je dočekao Siniša Badovinac, voditelj DIP Rijeka sa suradnicima te predstavio primjere uspješnih akcija riječke postrojbe, poput uklanjanja bombe zaostale iz 2. svjetskog rata u akvatoriju Malog Lošinja, ronilačkih aktivnosti prilikom nasukavanja broda blizu luke Koromačno te spašavanja na lokacijama pogođenim katastrofalnim poplavama u BiH.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari