MULJAŽA SA SUBVENCIJAMA

Nova akcija Europskog tužitelja: Devet osoba uhićeno u istrazi višemilijunske prijevare

Ilustracija. Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

U razdoblju od ožujka 2018. do lipnja 2023., bivši i sadašnji predsjednik Uprave, u koordinaciji s predsjednikom i članom Nadzornog odbora, podnijeli su više zahtjeva za financiranjem u ukupnom iznosu od preko 9 milijuna eura

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv devet hrvatskih državljana i jedne pravne osobe zbog sumnje da su počinili subvencijsku prijevaru u vrijednosti preko 9 milijuna eura i krivotvorili službene isprave. Na zahtjev EPPO-a, PU međimurska danas je uhitila svih devet osumnjičenika.

Kako je izvijestio EPPO u razdoblju od ožujka 2018. do lipnja 2023., bivši i sadašnji predsjednik Uprave, u koordinaciji s predsjednikom i članom Nadzornog odbora, podnijeli su više zahtjeva za financiranjem u ukupnom iznosu od preko 9 milijuna eura, u sklopu hrvatskog Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014 – 2020, konkretno, za poboljšanje dobrobiti životinja u svinjogojstvu.

Nisu ispunjavali uvjete

“Potporom sufinanciranom sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) (85%) i državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) nadoknađuju se korisnicima izgubljeni prihod i dodatni troškovi nastali ispunjavanjem obveza koje nadilaze standardne zakonske uvjete u uzgoju i tovu svinja. Iako su znali da njihova tvrtka ne ispunjava te uvjete, osumnjičenici su podnijeli krivotvorene prijave za gospodarstva svojih kooperanata.

Tijekom godina, s ciljem lažnog prikazivanja da tvrtka ispunjava tražene uvjete, pet voditelja i kontrolora odjela kooperacije navedenoga društva sačinjavali su dokumentaciju u kojoj su neistinito prikazivali da kooperanti društva primjenjuju propisane obveze iz navedene Mjere u uzgoju i držanju svinja za tov, pa da stoga društvo ispunjava tražene uvjete za dodjelu potpore.

Od ukupno traženih preko 9 milijuna eura, tvrtki je isplaćeno više od 5,4 milijuna eura subvencija Unije. Naime, kada je utvrdila nepravilnosti u postupanju tvrtke, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju uskratila je plaćanje tražene potpore za 2022. godinu u iznosu od 3,6 milijuna eura, te je izdala nalog za vraćanje dijela nezakonito primljenih sredstava, što je rezultiralo vraćanjem približno 1,5 milijuna eura”, stoji u priopćenju.

EPPO je neovisni ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari