BRAVO

Više od stotinu učenika riječkih osnovnih i srednjih škola u petak sudjeluje u akciji čišćenja plaža na Pećinama!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U petak, 25. listopada 2024. godine, u 10.30 sati, na plaži Sablićevo, održat će se otvorenje drugog dijela akcije čišćenja podmorja i plaža „More spaja – #EUBeachCleanup Rijeka 2024“, kojom se Rijeka pridružuje globalnoj kampanji #EUBeachCleanup.

Nakon otvorenja akcije kojem će prisustvovati i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, učenici riječkih osnovnih i srednjih škola, njih više od stotinu, čistit će plažu Sablićevo i okolne pećinske plaže.

Zaštitne rukavice i vreće za sakupljanje otpada osigurava KD Čistoća, a volonteri Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku pomagat će u koordinaciji akcije.

Cilj kampanje #EUBeachCleanup je ukazati na utjecaj svakodnevnih ljudskih navika na morski ekosustav te podići svijest o važnosti očuvanja mora i oceana. Rijeka se u kampanju aktivno uključila na inicijativu gradonačelnika Marka Filipovića, člana mreže “Gradimo Europu s lokalnim dionicima”, EUROPE DIRECT Rijeka, koji djeluje u sklopu Riječke razvojne agencije Porin.

Podsjetimo, prvi dio dvodnevne akcije More spaja – #EUBeachCleanup Rijeka 2024“ održan je 19. listopada 2024. u akvatoriju ispred plaže Pajol. Tijekom akcije je iz podmorja izvađeno više od 5 kubika krupnog otpada. U akciji je sudjelovalo više od 60 ronioca ronilačkih klubova iz Hrvatske, Slovenije i Austrije koje su koordinirali pripadnici Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“, partnera na projektu “More spaja – #EUBeachCleanup Rijeka 2024”., uz podršku preko 50 volontera i članova dobrovoljnih vatrogasnih društava. Akcija je provedena u suradnji s Gradom Rijekom i KD Čistoća uz podršku Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a u samoj izvedbi pripomogli su i brodogradilište Viktor Lenac, Jadranski pomorski servis, Eko Kvarner, Pajol bar, volonteri HKD-a na Sušaku te udruga Obala naših unuka.

Kampanju #EUBeachCleanup organizira Europska unija s partnerima diljem svijeta, a namjera je skrenuti pozornost i podignuti globalnu svijest o tome kako naš današnji način života ima iznimno veliki utjecaj na ekosustave naših mora i oceana, rijeka i jezera. Naime, procjenjuje se da će do 2040. čak do 37 milijuna tona plastičnog otpada godišnje dospijevati u ocean, što će uvelike ugroziti morski život.

U sklopu kampanje #EUBeachCleanup prošle je godine organizirano 555 događaja u 44 zemlje u kojima je sudjelovalo 45 733 volontera.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari