SLUČAJ IZ 2017.

Krijumčario migrante, pa dobio odštetu Europskog suda: Zlostavljali ga hrvatski policajci?

Photo: Ilustracija, Ivica Galovic/PIXSELL

U značajnoj presudi, Europski sud za ljudska prava (ESLJP) odlučio je da je Hrvatska prekršila prava uhićenog krijumčara migranata zbog policijskog zlostavljanja tijekom uhićenja. Ova odluka donijela je financijsku naknadu od 12.000 eura za neimovinsku štetu, uz dodatnih 2.660 eura za troškove postupka.

Incident se dogodio u rujnu 2017. kada su podnositelj zahtjeva i njegov brat uhićeni dok su prevozili grupu stranaca koji su ilegalno ušli u Hrvatsku. U svom svjedočenju, podnositelj je naveo da su ga policajci nasilno izvukli iz automobila i udarili, no nije tražio liječničku pomoć na mjestu uhićenja. Međutim, sljedećeg dana, pritvorski nadzornik primijetio je vidljive hematome na njegovom licu.

Europski sud istaknuo je da je, čak i bez izričitih pritužbi podnositelja, postojala obaveza policije da provede istragu zbog jasnih indikacija zlostavljanja. Sud je također napomenuo da su policajci, koji su tvrdili da su ozljede rezultat pada, bili pod sumnjom zbog nepristranosti. Istraga je pokrenuta tek nakon što je branitelj podnositelja iznio prigovor na zlostavljanje.

Ova presuda ukazuje na ozbiljne propuste u postupku domaćih vlasti, koje nisu dovoljno ispitale tvrdnje o zlostavljanju. Sud je zaključio da su hrvatske vlasti trebale provesti temeljitu istragu kako bi utvrdile sve relevantne činjenice, umjesto da su se oslanjale na dokumente iz kaznenog spisa bez dodatnog ispitivanja.

Ova presuda dodatno naglašava važnost zaštite ljudskih prava, čak i u slučajevima koji uključuju kriminalne aktivnosti, te postavlja pitanje odgovornosti policije i pravosudnog sustava u zaštiti tih prava.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari