ODLUKA GRADSKOG VIJEĆA

Rijeka smanjila stope poreza na dohodak za 2025.!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Gradsko vijeće usvojilo je izmjene Odluke o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području grada Rijeke, koje donose smanjenje poreza na dohodak u 2025. godini.

Vlada RH je prošlogodišnjim poreznim izmjenama ukinula prirez, a njegovu nadoknadu omogućila izmjenama stopa godišnjeg poreza na dohodak pa je na neki način porez na dohodak zamijenio prirez.

Porezne izmjene planirane su u 2025. godini s ciljem dodatnog poreznog rasterećenja građana Rijeke, kao nastavak procesa započetog na početku mandata te ispunjenja predizbornog obećanja danog građanima.

Temeljem spomenutog programa za mandatno razdoblje 2021. do 2025. godine, Grad Rijeka je u protekle tri godine, u cilju poreznog rasterećenja građana, smanjio stopu prireza porezu na dohodak s prvotnih 1 5% na 13 %. S obzirom na to da je u 2024. godini prema ranijim odredbama Zakona stopa prireza porezu na dohodak trebala biti 12 %, sukladno spomenutim izmjenama zakona, važećom Odlukom o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području grada Rijeke je u odnosu na porezne obveznike na području grada Rijeke utvrđena niža stopa poreza na dohodak u visini od 22,4 % te viša stopa poreza na dohodak u visini od 33,6 %.

O prijedlogu Nacrta Odluke o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području grada Rijeke provedeno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Međutim, tijekom postupka savjetovanja Vlada RH  u postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak. Predloženim izmjenama i dopunama bi se, pored izmijenio važeći Zakon na način da bi od 1. siječnja 2025. godine veliki gradovi i gradovi sjedišta županija (u koju kategoriju spada i Rijeka) mogli svojom odlukom nižu stopu godišnjeg poreza na dohodak propisati u granicama od 15% do 22%, te višu stopu u granicama od 25% do 32%.

Stoga je izmijenjen prijedlog odluke koja je prošla savjetovanje, budući da ranije predložena odluka ne bi bila usklađena sa zakonom. Tako se u cilju daljnjeg poreznog rasterećenja građana, planiraju se smanjiti važeće stope godišnjeg poreza na dohodak i to na način da se dosadašnja niža porezna stopa godišnjeg poreza na dohodak sa 22,4 % smanji na 22 %, a dosadašnja viša porezna stopa godišnjeg poreza na dohodak sa 33,6 % smanji na 32 % (umjesto u postupku savjetovanja predloženih 33%) s važenjem od 1. siječnja 2025. godine.

Smanjenjem visine poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području grada Rijeke poreznim obveznicima smanjila bi se porezna obveza odnosno povećao iznos neto plaće.
„Svjestan sam da ove izmjene kumulativno na razini godine ne znače puno, međutim ovom odlukom povećavaju se neto plaće naših sugrađana, ovisno o njihovoj visini, a u ovih četiri godine utjecaj na plaće je značajan, jer je za 5 % smanjen prirez“, kazao je gradonačelnik Filipović.

U pogledu fiskalnog učinka na Proračun Grada Rijeke zbog smanjenja visine poreznih stopa procjenjuju se manji prihodi od poreza na dohodak u 2025. godini za oko 1,5 milijuna eura u odnosu na iznos prihoda od poreza na dohodak planiran Prvim izmjenama i dopunama Proračuna Grada Rijeke za 2024. godinu. Međutim, procjena je da će se navedeni potencijalni manjak prihoda nadoknaditi očekivanim nastavkom pozitivnog trenda rasta plaća i zaposlenosti u slijedećoj godini.

Na prijedlog odluke podnesena su dva amandmana, i to Kluba vijećnika HDZ-a te Kluba Akcija mladih, Unija Kvarnera, Maša Magzan i Iva Rinčić, koji su tražili dodatno smanjenje stopa godišnjih stopa poreza na dohodak.

„Amandmani idu u smjeru daljnjeg smanjenja porezne stope što, nažalost, u ovom trenutku nije moguće. Vodimo vrlo odgovornu fiskalnu i proračunsku politiku. Rezultat je da je situacija puno bolja nego na početku mandata, sve naše obveze izvršavamo na vrijeme i po kreditnim i po svim ostalima obvezama, a ovaj prijedlog nastavak je takve politike. Stoji da bi daljnjim smanjenjem poreza rasteretili plaće naših sugrađana, no isto tako je i činjenica da su uvelike rasli rashodi ne samo materijalnih prava naših zaposlenika, već i zaposlenika u gradskim dječjim vrtićima, u vatrogasnoj postrojbi i u drugim vezanim ustanovama. Tijekom mog mandata plaće su rasle 56 % u bruto iznosu i 45 % u neto iznosu, a na temelju ovih ulaznih parametara radi se i prijedlog proračuna. Smanjenje za  svaki daljnji postotak znači 4 milijuna eura manje u gradskom proračunu, a samim time dolaze u pitanje i plaće koje isplaćujemo iz gradskog proračuna, a tiču se svih korisnika ustanova i pružanja javnih usluga“, kazao je gradonačelnik Filipović, naglašavajući kako se porezni prihodi koriste i za financiranje Socijalnog programa namijenjenog najpotrebitijim građanima, koji se u 2025. godini planira povećati za dva milijuna eura, ili pak besplatnog prijevoza srednjoškolaca.

Urbanistički plan uređenja sekundarnog gradskog središta Rujevica

Usvojen je Urbanistički plan uređenja sekundarnog gradskog središta Rujevica. Kao stručna podloga za izradu plana služio je prvonagrađeni rad na natječaju za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja ovog područja.

Cilj izrade Plana je osigurati preduvjete za uređenje prostora u skladu s Generalnim urbanističkim planom Grada Rijeke, budući da je na ovoj površini propisana izrada urbanističkog plana uređenja. Za područje obuhvata Plana proveden je natječaj za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja Sekundarnog gradskog središta Rujevica. Rješenje prvonagrađenog rada služilo je kao stručna podloga za izradu urbanističkog plana uređenja. Izrađivač Plana je Arching-studio d.o.o. iz Splita, čiji su predstavnici bili prisutni i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, u suradnji s autorom prvonagrađenog rada Karlom Ugarkovićem.

Kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo Ljiljana Buljan, obuhvat Urbanističkog plana uređenja sekundarnog gradskog središta Rujevica se smatra osobito vrijednim gradskim područjem čija je prostorna raspoloživost od osobite važnosti te je u mogućnosti preuzeti funkcije, sadržaje i programe koji su po svojim prostornim, funkcionalnim i drugim osobinama neprimjereni mjerilu gradskog središta i/ili drugih njegovih dijelova predviđenih za regeneraciju. Tijekom javne rasprave pristiglo je 8 primjedbi i prijedloga, od kojih je dio prihvaćen ili djelomično prihvaćen i ugrađen u konačni plan.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović naglasio je kako se radi izuzetno vrijednom i velikom prostoru u Rijeci, koji se prostire uz riječku zaobilaznicu, kao jednu od najopterećenijih prometnica u Hrvatskoj te je potrebno već razmišljati o novoj obilaznici grada.
„Mislim da su ovim planom namjene prostora postavljene na odgovarajući način. Na tom području je već izgrađen stadion NK Rijeke, a Primorsko-goranska županija na zemljištu Grada Rijeke provodi projekt objedinjavanja hitnih zdravstvenih službi koji bi trebao biti gotov do sredine 2025. godine. U stalnoj smo komunikaciji s Ministarstvom pravosuđa i Primorsko-goranskom županijom, koji su već iskazali interes da određene površine ovog plana stave u funkciju, a prisutni su i neki drugi investitori, poput Autokluba Rijeka, koji na tom prostoru gradi Tehničko-servisni centar“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Gradonačelnik je naglasio kako sve projekte mora pratiti i infrastruktura, posebice prometnice, od kojih su neke izgrađene, neke su u gradnji i pripremi, a neke u planu, što znači da dio projekata sagledanih u novom urbanističkom planu vrlo skoro kreće u realizaciju.

„Smatram kako Urbanistički plan uređenja sekundarnog gradskog središta Rujevica stavlja u funkciju novo gradsko središte – omogućava razvoj ovog područja, a onda i grada Rijeke u cjelini“, naglasio je gradonačelnik Filipović.

Novi Pravilnik o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata Grada Rijeke

Jednoglasno je usvojen novi Pravilnik o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata Grada Rijeke, predložen s ciljem unapređenja postojećeg sustava stipendiranja i to ujednačavanjem pravilima kako bi se pristupnicima olakšao odabir najpovoljnije kategorije, racionalizirala dodjela, ali i omogućila preraspodjela onog broja stipendija koji je ostao nepodijeljen zbog nedostatka interesa pristupnika.

O novom pravilniku provedeno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, na koji je pristiglo pet komentara i prijedloga zainteresirane javnosti, dio kojih je prihvaćen ili djelomično prihvaćen te ugrađen u konačni pravilnik.

Klub vijećnika HDZ-a predložio je izmjene pravilnika u smjeru olakšavanja prava na dobivanje stipendija po socijalnim kriterijima pristupnicima iz obitelji s troje ili više djece, koje je gradonačelnik Filipović prihvatio te su postale sastavni dio prijedloga o kojem su glasovali vijećnici.

Usvojene izmjene Odluke o redu na pomorskom dobru

Gradsko vijeće usvojilo je izmjene Odluke o redu na pomorskom dobru. Izmjene su predložene temeljem Upute Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, čiji je stav da u odlukama o redu na pomorskom dobru ne bi trebale biti sadržane odredbe koje se odnose na koncesionara na pomorskom dobru, budući da nadzor nad izvršavanjem preuzetih obveza na temelju koncesije provodi davatelj koncesije i ovlašteni službenici Ministarstva, a inspekcijski nadzor provode inspektori pomorskog dobra u skladu s odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Rijeke za 2022. godinu

Gradsko vijeće razmatralo je izvješće Državnog ureda za reviziju o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Rijeke za 2022. godinu. Revizija je planirana i obavljena u cilju izražavanja mišljenja jesu li financijski izvještaji u svim značajnim odrednicama sastavljeni u skladu s primjenjivim okvirom financijskog izvještavanja, a poslovanje usklađeno sa zakonima, drugim propisima i unutarnjim aktima. O financijskim izvještajima i usklađenosti poslovanja izražena su uvjetna mišljenja. Gradonačelnik Rijeke zadužio je upravne odjele da u planiranim rokovima provedu naloge i preporuke Državnog ureda za reviziju.

Program rada Savjeta mladih Grada Rijeke za 2025. godinu

Usvojen je Program rada Savjeta mladih Grada Rijeke za 2025. godinu. Program uključuje aktivnosti koje se odnose na sudjelovanje u procesu izrade i praćenju provedbe Programa za mlade Grada Rijeke, konzultiranje s udrugama mladih i za mlade o temama bitnim za mlade, suradnju s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom u politici za mlade, kao i suradnju s drugim savjetima mladih u Hrvatskoj i inozemstvu. Za provedbu Program rada Savjeta mladih Grada Rijeke u 2025. godini predviđeno je osiguravanje 19 tisuća eura.

Gradsko vijeće predložilo je Županijskoj skupštini PGŽ-a imenovanje šest sudaca porotnika Županijskog suda u Rijeci.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari