DM

POGLEDAJTE CIJENE! Drogerijski div znatno jeftiniji u Njemačkoj, neke stvari plaćamo i duplo skuplje!

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Pa tako pasta za zube u Hrvatskoj košta 3 eura i 95 centi, a isti brend u Njemačkoj košta 2,45 eura. To je razlika od čak 61 posto

Agencija Pixsell objavila je infogram u kojem uspoređuje cijene proizvoda dm drogerije u Hrvatskoj i Njemačkoj. Začudo, podosta proizvoda u Hrvatskoj je gotovo duplo skuplje.

Značajne razlike u cijenama primjetne su kod proizvoda za njegu i čišćenje. Primjerice, gel za čišćenje lica u Hrvatskoj je čak 76 posto skuplji nego u Njemačkoj. Slična situacija primjećena je i kod drugih proizvoda – tekući sapun u Hrvatskoj je skuplji za 46 posto.

Tako pasta za zube u Hrvatskoj košta 3 eura i 95 centi, a isti brend u Njemačkoj košta 2,45 eura. To je razlika od čak 61 posto.

Čokoladica od riže košta 1,95 eura, a u Njemačkoj je 95 centi – Hrvati je plaćaju čak 105 posto skuplje.

Infografika prikazuje cijene u trgovinama dm-a u Hrvatskoj i Njemačkoj. Gotovo svi proizvodi skuplji su u Hrvatskoj, a neki proizvodi skuplji su i 100 posto Photo: Marko Picek/PIXSELL

Poslan je upit upravi dm-a kako bi objasnili vrtoglavu razliku u cijenama. Kako kažu, razlika u cijenama rezultat je različitih uvjeta poslovanja u pojedinim državama, poput broja prodavaonica, troškova logistike i transportnih ruta.

“Odstupanja u cijenama isključivo su rezultat različitih uvjeta poslovanja na pojedinim tržištima te na njih utječu brojni faktori. Primjerice, manja mreža prodavaonica nepovoljnija je u smislu troškova logistike, najma i ostalih operativnih troškova. Također, u Hrvatskoj dm posluje po drugačijim uvjetima i ima drugačije transportne rute, nabavne cijene i dobavljače, a na razliku u cijenama utječu i različiti sustavi u području naknada i poreza. Primjerice, opća stopa PDV-a u Njemačkoj niža je od one u Hrvatskoj”, objasnio je Ivan Horvat, voditelj marketinga i OCR-a dm-a za regiju Adria.

Također, proizvodi namijenjeni različitim tržištima trebaju biti prilagođeni zakonima tih zemalja, što znači dodatne troškove za prilagodbu deklaracija i logistiku.

“Dobavljači dm-a često moraju prilagoditi proizvode koji su deklarirani na njemačkom ili nekom drugom jeziku, a koji su namijenjeni za tržište srednje i istočne Europe te ih uskladiti sa zakonskim regulativama koje se razlikuju po zemljama što zahtjeva i dodatne logističke procese. Navedeno vrijedi i za proizvode dm-ovih robnih marki”, rekao je Horvat, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari