U najnovijem godišnjem izvještaju globalnog atlasa hrane TasteAtlas, Hrvatska je zauzela impresivno 17. mjesto na listi najboljih kuhinja svijeta. Ova prestižna rang lista temelji se na više od 477.000 ocjena za gotovo 15.500 jela i sastojaka, a rezultat je potvrda globalne prepoznatljivosti hrvatske gastronomije. Iako nije uspjela ući među 100 najboljih tradicionalnih jela svijeta, Hrvatska se istaknula svojom raznolikošću i kvalitetom jela koja odražavaju bogatu kulinarsku baštinu zemlje.
Najbolja hrvatska jela koja su osvojila svijet
Prema ocjenama posjetitelja TasteAtlasa, među najpreporučljivijim hrvatskim jelima su slavonski kulen, zagorske mlince, paška janjetina, pečena riba s gradele i istarska tjestenina fuži. Svako od tih jela donosi autentičan okus specifičan za različite regije Hrvatske, od kontinenatalnog kraja do obale.
- Slavonski kulen (4,6) – jedno od najpoznatijih hrvatskih suhomesnatih proizvoda, kulen je simbol Slavonije. Sa svojim bogatim začinskim profilom, često obogaćenim paprikom i češnjakom, ovaj suhomesnati specijalitet osvojio je ne samo Hrvatsku, već i međunarodnu kulinarsku scenu.
- Zagorske mlince (4,6) – tradicionalno jelo s krajnog sjevera Hrvatske, Zagorja. Mlinci, tanki komadi tijesta, obično se poslužuju uz pečeno meso, najčešće piletinu, te se prelijevaju s puno aromatičnog pečenog sokova, stvarajući bogat i ukusan obrok.
- Paška janjetina (4,6) – poznata po svom specifičnom okusu, paška janjetina ističe se ne samo zbog tradicionalnog načina pripreme već i zbog posebne ispaše ovaca na pašnjacima otoka Paga. Mesu daje specifičan okus, zbog čega je paška janjetina postala jedan od simbola hrvatske gastronomije.
- Pečena riba s gradele (4,5) – jelo koje je neizostavni dio ribarske tradicije Hrvatske, osobito u Dalmaciji. Riba pečena na gradele (roštilj) poslužuje se jednostavno, uz maslinovo ulje, limun i začinsko bilje, a okusi mora prožimaju svaki zalogaj.
- Istarski fuži (4,5) – tradicionalna istarska tjestenina koja se obično priprema uz različite umake, od divljači do tartufa, čineći ovo jelo jednim od najvoljenijih među ljubiteljima istarske kuhinje. Fuži su specifični po svom obliku, a njihova sočna tekstura savršeno se sljubljuje s bogatstvom umaka.
Regije Hrvatske koje dominiraju na svjetskoj kulinarskoj sceni
Osim pojedinačnih jela, TasteAtlas je prepoznao i hrvatske regije kao značajne kulinarske destinacije. Istra je zauzela 30. mjesto među najboljim gastronomskim regijama svijeta, dok su Dalmacija, Sjeverna Hrvatska, Primorje i Lika, te Slavonija i Baranja također našle svoje mjesto među prvih 100.
Istra je već dugo poznata po izvrsnim maslinovim uljima, vinima i tartufima, dok Dalmacija privlači ljubitelje morskih plodova i ribljih specijaliteta. Sjeverna Hrvatska, osobito Zagorje, nudi raznovrsnu kuhinju koja obuhvaća tradicionalna jela s naglaskom na meso, kao i domaće proizvode poput sira i suhomesnatih delicija.
Gastronomija u hrvatskim gradovima
Iako nijedno hrvatsko jelo nije ušlo među 100 najboljih tradicionalnih jela svijeta, hrvatski gradovi poput Zagreba i Splita prepoznati su na svjetskoj kulinarskoj sceni. Zagreb je zauzeo 59. mjesto među najboljim gastronomskim gradovima, a Split je bio rangiran na 72. mjestu. Ta dva grada nude bogatu i raznoliku gastronomsku ponudu, od restorana s Michelinovim zvjezdicama do malih konoba u kojima se može uživati u autentičnim hrvatskim jelima.
Kvalitetni hrvatski proizvođači i restorani
Uz jela, TasteAtlas je prepoznao i kvalitetne hrvatske proizvođače hrane i pića, poput Aura Distilleries, maslinovih ulja Oleum Maris i Orna, te Gligora Cheese Dairy. Također, ističu se i vrhunski restorani koji nude hrvatske specijalitete, uključujući Bistro Esplanade u Zagrebu, Konobu Vinko u Konjevratima i Hotel Dunav u Iloku, kao i mala, ali značajna mjesta poput Male Hiže u Mačkovcu i Restorana Johnson u Mošćeničkoj Dragi.
Zaključak
Položaj Hrvatske među 20 najboljih kuhinja svijeta svjedoči o rastućoj prepoznatljivosti hrvatske gastronomije na globalnoj sceni. Raznolika jela, od suhomesnatih specijaliteta do ribljih delicija, kao i autentični okusi koji odražavaju bogatstvo regionalnih tradicija, zaslužuju svoje mjesto u svijetu kulinarstva. Iako Hrvatska nije uspjela ući u Top 100 najboljih jela svijeta, njezina kuhinja, sa svim svojim specijalitetima, zaslužuje pažnju i pohvale od svih ljubitelja hrane diljem svijeta.