U EXPORTU

Galerija | Održana promocija jedinstvene gastronomske brošure u izdanju TZ Kvarnera“

Promocija brošure s degustacijskom šetnjom po okusima Kvarnera održana je u industrijskoj hali Exportdrvo u Rijeci, 12. prosinca 2024. godine, u organizaciji TZ Kvarnera i u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, u sklopu manifestacije “Kvarnerski dan turizmu”, na kojoj je uz bogat program obilježena i 30-ta obljetnica turističke zajedice, te održana svečanost dodjele titule “Kvarner-Europska regija gastronomije 2026.”

Brošura Vodič po okusima od mora do gora kao hommage kvarnerskoj raznolikosti koja objedinjuje obalu, otoke i gorje, nastavak je projekta Kvarner Gourmet & Food započetog još 2012. godine i smjera zacrtanog nedavno izdanim Manifestom kvarnerske gastronomije. Upravo u toj brošuri prikazano je ono što je esencija projekta “Kvarner – Europska regija gastronomije”, a to je zaštita i afirmacija identiteta kvarnerske gastronomije kroz različitost primorske, otočne i goranske kuhinje, s kulturom običaja i stola. Stoga je cijeli događaj bio inspiriran bogatim nasljeđem na Kvarneru i proglašenjem Kvarnera Europskom regijom gastronomije za 2026 godinu. Riječ je o jedinstvenoj brošuri koja je osim inozemnim gostima zainteresiranim za gastronomiju i razumijevanje gastronomskog identiteta Kvarnera, zanimljiva i domaćem tržištu te dionicima u turizmu i ugostiteljstvu koji žele valorizirati tradicijsku gastronomiju i razvijati gastronomski identitet regije.

Gosti su se sa sadržajem brošure najbolje upoznali kušajući 8 ikoničkih jela pripremanih uživo, dok je na velikom ekranu projicirana brošura, a prostor bio obilježen tematskim promo vizualima. 

Tog dana nitko u Rijeci nije imao originalniji i jedinstveniji gastro doživljaj od gostiju koji su nazočili promociji brošure Vodič po okusima od mora do gora. U posebno za ovu priliku izrađenoj kuhinji, na okupu se našlo 8 kuhara sa svojim timovima iz 8 restorana, koje je chef Zdravko Tomšić koordinirao u radno-kreativnom dijelu, kako bi svaki predstavljao jelo koje najbolje sažima okus njegove subregije i sezonu u kojoj se nalazimo.

Tako su Robert Benzia i Jurica Obrol iz lovranskog Food&Wine bara Ganeum okus Opatijske rivijere ponudili u rižotu od škampa, koji je u ovo doba godine u izvrsnoj kondiciji, a Rijeku i Riječki prsten predstavio je okus maneštre pašta fažol, u izvedbi Nenada Kukurina iz restorana Kukuriku, čije je jelo u maniri “va kotliće zmešano” pokazalo svu raskoš okusa koji se sljubljuju polaganim kuhanjem. Crikveničko-vinodolsku rivijeru predstavile su crikveničke rupice s broskvom na padelu, klasik primorske kuhinje u izvedbi kuhara Nikole Udovičića iz restorana Burin, dok je krčku gastronomiju, u izvedbi Marina Pleše iz Vile Rove predstavio u ovom dobu godine prigodan bakalaj na glagoljaški, grišnega fra Karla z Dubašnice. Okus Cresa sublimirao je Danijel Kućica iz konobe Bukaleta

janjećim žgvcetom sa creskim fužima, a s Lošinja je Katica Morin iz konobe Corrrado pripremila verze su pofrig, pravo zimsko otočno jelo od liganja. Rapske okuse su donijeli Davor Andrić i Bruno Pahljina iz Ville Barbat: pripremili su šugo od suhog štoklja s palentom, a goransku kuhinju, drugačiju od svega, interpretirao je u gulašu od medvjeda s knedlama od kruha Mario Šubat iz restorana Eva. Uz slana jela, gosti su mogli kušati i slastice iz 8 subregija, i to redom: rukavačke grašnjake, rigojanči, vinodolske smokvenjake, krčki presnac, creski olito, lošinjski krokant, rapske muštaćone i goransku štrudlu od borovnice.

Degustacijska šetnja otvorena je ceremonijalnim razbijanjem 80 centimetara visokog, ručno izrađenog lošinjskog krokanta, koji je upravo 2024. godine pronio ime Lošinja i Kvarnera na međunarodnoj gastro-sceni osvojivši  zlatnu medalju u kategoriji “Best innovation on tradition” na natjecanju World Food Gift Challenge. Krokant se tradicionalno u svečanim prilikama razbija jednom sabljom, u što sitnije komadiće, koji su simbol sreće, a ovom prigodom krokant su razbili dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera i Jaume Gomila, član Uprave IGCAT-a, Međunarodnog Instituta za gastronomiju, kulturu, umjetnost i gastronomiju, koji je glavni partner Kvarnera u projektu Europska regija gastronomije. Ceremonija razbijanja krokanta, osim što je najavila početak degustacijske šetnje okusima Kvarnera, bila je i znak proslave 30 godina TZ Kvarnera i dodjele titule Europska regija gastronomije Kvarneru.

“Ovom brošurom se mapiraju temeljni okusi triju kvarnerskih kuhinja: primorske, otočne i goranske te osam kvarnerskih subregija – Opatijske rivijere, Rijeke i Riječkog prstena, Crikveničko – vinodolske rivijere, otoka Krka, Cresa, Lošinja i Raba, te Gorskog kotara. Brošura je utemljena na baštinskom pristupu gastronomiji, a fokusira se na definiranje gastronomskog identiteta koji se osim u jelima i namirnicama, zrcali i u običajima, tehnikama pripreme i dogotovljavanja hrane, te načinu promišljanja začinjanja jela kvarnerske kuhinje. Na ovom našem području susreću se mediteranska, kontinentalna i predalpska klima, naš kraj obiluje raznovrsnim namirnicama i jelima na koja su utjecale venecijanska, austrijska, mađarska, te manjim dijelom francuska i orijentalna kuhinja. U namjeri da pokažemo, približimo i pojasnimo bogatu i raznoliku gastronomiju, nastao je i ovaj projekt”, kazala je direktorica TZ Kvarnera dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

Vodič po okusima od mora do gora, rezultat je dugogodišnjeg rada TZ Kvarnera na razvoju i promociji lokalne gastronomije, te opsežnog analitičko-istraživačkog rada koji je tek dijelom razvidan u popisu literature na kraju brošure.

Brošura je otisnuta na 4 jezika, hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom, te će biti dostupna u digitalnim formatima. Za nakladnika – Turističku zajednicu Kvarnera potpisuje dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica, koordinaciju izrade brošure u ime nakladnika Renata Vincek, a koncept i urednički posao potpisuju autori i suradnici nakladnika, chef Zdravko Tomšić, zagovornik valorizacije hrvatske tradicijske kuhinje, mentor i edukator mladih kuhara, i Irina Ban stručnjakinja za oblikovanje projekata iz područja gastronomske baštine u funkciji održivog turizma.

Ovu veliku gastronomsku promociju sjajno su pratila vina kvarnerskih autohtonih sorti, interpretiranih od 10 vrhunskih sommeliera – ambasadora brenda Kvarner Wines, a cijeli događaj popratili su učenici Ugostiteljske škole Opatija sa mentorima, te se na najbolji način upoznali sa zahtjevnom organizacijom velikog događaja.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari