DILJEM OBALE

Kronično nedostaje sezonaca za pripremu tradicionalnih hrvatskih jela. Plaće idu i preko 2000€

Diljem obale turistički djelatnici su u potrazi za odgovarajućom radnom snagom ususret novoj ljetnoj sezoni, piše Index.

Stranih radnika ne nedostaje, ali stalno su otvoreni oglasi za posao u kuhinjama koje pripremaju tradicionalnu hrvatsku hranu.

Takvom kadru plaće idu i preko dvije tisuće eura, navodi Dnevnik.hr.

“Osim što ih moramo nagraditi, moramo imati i jako kvalitetan odnos s njima i komunikaciju. Najveći problem je u tome što je sezona četiri, pet mjeseci. Problem je u tako kratkom roku pronaći adekvatne i kvalitetne ljude”, rekao je Stjepan Slišković, predsjednik Udruženja obrtnika Makarske rivijere.

Hrvatskoj za uspješnu sezonu uz stalno zaposlene treba i oko sedamdeset i pet tisuća sezonaca.

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno je aktivno oko 2000 oglasa u sektoru ugostiteljstvo, radnici u turizmu. Na portalu Moj posao broj je znatno manji, 600 aktivnih oglasa. No poslodavci radnike traže i na društvenim mrežama.

Prema dosadašnjim istraživanjima HZZ-a, za sezonski posao najtraženije je zanimanje konobara, zatim sobara, kuhara, čistača i pomoćnog kuhara.

“Vezano uz potrebe za djelatnicima u 2025., možemo reći kako je tijekom 2024. godine iskazano 24.472 potrebe za radnicima u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

U 2024. godini je traženo 21.008 sezonskih radnika, najčešće su traženi u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, njih 11.568, no traženi su i administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (8.9%) te u poslovima umjetnosti, zabave i rekreacije (8.7%)”, navode iz HZZ-a.

Iz naše mreže
Preporučeno
video dana
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari