
U 72. godini preminuo je Ivan Molnar, posljednji kuhar Josipa Broza Tita, javlja Bjelovar live.
Molnar je kuhati za predsjednika bivše Jugoslavije počeo u svojim dvadesetima, postavši pritom najmlađa „prva kuhača“ u državi.
„Kuhao sam za Starog, kako smo ga zvali, od 1973. do 1980. godine – od doručka do večere. Za njega, Jovanku i njihove goste, svaki dan. U kabinetu su radili Slovenac Lilijan Gabrijel, Marija Petrović i ja. Bio sam znatno mlađi od njih, ali učio sam od najboljih. Taj Slovenac radio je na brodu kraljice Elizabete prije Drugog svjetskog rata i danas sam mu zahvalan na svemu što me naučio“, prisjetio se Molnar.
Iako je postao Titov kuhar, Molnar nije imao političke veze – otac mu je bio strojobravar.
Od škole do Brijuna i Beograda
Bio je najbolji učenik Ugostiteljske škole u Zagrebu (Frankopanska 8), a za nagradu je otišao na praksu na Brijune, gdje je brusio zanat u hotelima i susreo književnika Miroslava Krležu.
„Sljedećeg ljeta nakon mature dobio sam posao na Brijunima kao majstor-kuhar. Tri mjeseca kasnije stigao je poziv za Beograd: prvo Skupština, zatim ministarstva, a brzo sam završio u Titovom kabinetu“, ispričao je Molnar za Večernji list.
Što je kuhao predsjedniku?
Titu je pripremao doručke poput žganaca sa špekom, pileća jetrica omotana špekom, jaja, a budući da je predsjednik volio domaću hranu, često su se na tanjuru našli graf, zelje i štrukli.
Nakon službe u Titovom kabinetu, vratio se u rodni Bjelovar i preuzeo vođenje restorana Stara ura. Molnar će ostati upamćen ne samo po svojim kulinarskim specijalitetima, već i po velikom srcu i gostoprimstvu, piše Net.hr







