Na riječkoj tržnici započela je prodaja božićnih jelki, a miris svježih borova već se proširio placom i najavio dolazak blagdana. Više u video prilogu
Građani imaju na raspolaganju raznoliku ponudu, od klasičnih smreka do srebrnih smreka i nordijskih jela, koje su, prema riječima prodavača, i ove godine najtraženije.
Cijena obične smreke kreće se oko 15 eura po metru, dok je za srebrne smreke potrebno izdvojiti oko 20 eura, a za nordijsku jelu do 35 eura po metru.
Prodaja će trajati do 24. prosinca
Prodaja će trajati do 24. prosinca, svakodnevno od 7 do 19 sati, dok će se na Badnjak jelke prodavati do 15 sati.
– U ponudi imamo smreke, srebrne smreke i nordijske jele, koje su najkvalitetnije. To je prva klasa, a dostupne su u raznim visinama, od jednog pa sve do tri, tri i pol metra – ističe prodavač Đani Čakarević, koji se ovim poslom bavi dugi niz godina.
Da nordijska jela ima posebnu kvalitetu, potvrđuju i kupci.
– Gledam da jelka ima lijepe iglice i da se malo sjaji, a nordijska… što reći – kaže Vesna, jedna od kupaca na tržnici.
Prodavači savjetuju i kako produžiti svježinu božićnog drvca. Dok smrekama koristi malo vlage i povremeno uranjanje u vodu kako bi sporije gubile iglice, nordijske jele su otpornije.
– Kod nordijske jele to nije potrebno. Ona je čvrsta i ne opada ni na višim temperaturama, upravo zato je najkvalitetnija – pojašnjava Čakarević.
Mnogi građani i dalje biraju živo drvce
Iako umjetne jelke imaju prednost u praktičnosti, mnogi građani i dalje biraju živo drvce zbog mirisa i blagdanskog ugođaja.
– Jako volim živi bor, njegov miris i toplinu koju daje u domu, ali zbog malog stana ponekad se ipak moram odlučiti za umjetni – kaže Mare.
Prodavači upozoravaju građane da ne nasjedaju na lažne oglase i informacije, naglašavajući kako su cijene ostale na razini prošlogodišnjih.
– Smreke su od 15 eura po metru, srebrne oko 20, a nordijske 35 eura po metru – dodaje Čakarević.
Osim tradicije, vodi se računa i o održivosti. Kako ističu prodavači, svako posječeno stablo zamjenjuje se novom sadnicom, a za uzgoj kvalitetne jelke potrebno je i do deset, pa čak i petnaest godina.
Bez obzira na cijenu ili ekološke rasprave, jedno je sigurno – za mnoge građane Božić je nezamisliv bez pravog bora.






