OTVOREN NOVI KOMPLEKS JGL-a Milanović: Imate savjet za nas koji vodimo ovu državu?

Na lokaciji Svilno svečano je otvoren farmaceutski kompleks JGL-a Pharma Valley koji ovu riječku tvrtku svrstava među vodeće proizvođače sterilnih farmaceutskih oblika u Europskoj uniji. Ukupna vrijednost investicije na Svilnom je 361 milijun kuna.

JGL - Monumentalni građevinski kompleks zanimljivih arhitektonskih rješenja
JGL – Monumentalni građevinski kompleks zanimljivih arhitektonskih rješenja

Većinu potrebnih sredstava za financiranje je JGL-u osigurao HBOR (Hrvatska banka za obnovu i razvoj) koji već dugi niz godina tvrtku uspješno podržava u investicijskim i izvoznim aktivnostima.

Na svečanom otvorenju brojne nazočne pozdravili su predsjednik Upravnog odbora Ivo Usmiani, premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

 

Pharma Valley 1

Premijer Milanović istaknuo je ulogu HBOR-a u realizaciji ovog projekta. “HBOR je hrvatska izvozna banka i ona se zove banka za obnovu i razvitak, a smisao HBOR-a je da pomaže i jeftinije kreditira, i da osigura novac za one projekte koji će izvoziti jer tvrtka poput ove i sličnih tvrtki u Hrvatskoj ima smisla jedino ako 80% onoga što proizvede proda izvan Hrvatske. Borite se na svim tim tržištima koja su turbulentna. Ovo je prilika za jednu malu zemlju poput Hrvatske da se razvija mirno, po predvidivim pravilima i da pokaže što sve možemo, a ovaj grad je pokazivao u zadnjih 200 godina, transparentno i ovdje se uvijek željelo napraviti nešto više i bolje. Za vas savjeta nemam, imate više vi savjeta za nas koji vodimo ovu državu, mi ovisimo o ljudskoj volji i ljudskom izboru, a vi ovisite o onom najobjektivnijem kriteriju a to je izbor kupaca”, rekao je premijer Milanović.

Komadina: Rijeka je uvijek imala kralježnicu

Župan Komadina u svom obraćanju istaknuo je kako je Rijeka ovim zdanjem dobila novi simbol. “Čestitam svima na ovoj prekrasnoj građevini koja će biti sigurno simbol nove Rijeke. Trebalo je imati puno odlučnosti, hrabrosti, znanja i vizije da se ovo dogodi na ovim prostorima. Rijetko kada jedan subjekt u gospodarstvu ispunjava tri uvjeta, a to je proizvodnja, izvoz i nove visoke tehnologije. Ovdje se u najboljem smislu riječi oslikava nova budućnost Rijeke kao gospodarskog središta zasnovanog na novim tehnologijama, na suradnji sa Sveučilištem, na pametnim specijalizacijama, ovdje se to najbolje vidi. Nova građevina na Svilnom podsjeća oblikom na kralježnicu, a Rijeka je uvijek imala kralježnicu” , rekao je župan.

Pharma Valley 2

Projekt ima za cilj osigurati preduvjete i kapacitete u razvoju, proizvodnji i skladištenju za realizaciju dugoročnih planova rasta tvrtke i objediniti sve proizvodno-tehnološke lokacije na jednome mjestu. Investicijom su obuhvaćene obje lokacije tvrtke – postojeća, Svilno 1, na kojoj se na 13.800 kvadratnih metara nalaze proizvodni pogoni, laboratoriji, skladište ambalaže i popratni sadržaji te Svilno 2, nova lokacija na 79.000 kvadratnih metara.

Prilikom planiranja projekta nastojalo se pomiriti sadašnje potrebe za povećanjem kapaciteta i povećati konkurentnost uvođenjem određenih noviteta.

Potpuno robotizirano skladište

Projekt je podijeljen u četiri faze, prva je finalizirana. U njoj, jedna od inovacija svakako je potpuno automatizirano, robotizirano skladište bez prisutnosti ljudi s preko 5.000 paletnih mjesta. Koncipirano je tako da nema klasičnih koridora za prolazak viličara ili dizalica već je cijeli prostor ispunjen paletnim mjestima. Palete se pomiču uz pomoć satelita, a svima upravlja softver skladišta koji je povezan sa softverom u proizvodnji. Novitet je i prelazak sa serijske proizvodnje na kontinuiranu proizvodnju kojom se dobila fleksibilnost i povećana je ukupnu efikasnost. Linije za pakiranje proizvoda prilagođene su zahtjevima tržišta, a nakon pakiranja svaka kutija će biti primljena od strane robota, paletizirana i poslana automatski u skladište.

S obzirom na fokusiranost tvrtke na razvoj i proizvodnju lijekova za osjetila, dodatni kapaciteti u postojećim pogonima sterilnih oblika te novom pogonu za aerosole i opremanje otopina svakako će doprinijeti realizaciji strategije tvrtke, daljnjem iskoraku ključnih brendova na globalno tržište zdravlja.

Slijedi druga faza projekta

Proizvodni kapaciteti, koji su projektom podignuti za 40 milijuna jedinica proizvoda, i sada iznose ukupno 104 milijuna jedinica, JGL-u će osigurati rast najmanje za sljedećih deset godina. Pred njima je i druga faza projekta – izdvajanje automatskog visokoregalnog skladišta, zatim izdvajanje zasebne proizvodnje, te razvojnog centra u četvrtoj fazi. Na istoj lokaciji tvrtka će se, po potrebi, moći modularno širiti što će, i u dugoročnoj perspektivi, osigurati preduvjete za brzu prilagodbu zahtjevima tržišta i kupaca. Kroz dodatnu ekstenziju u kratkom će roku moći dobiti dodatnih 20 do 40 milijuna jedinica proizvoda, ovisno o tehnologiji.

Pharma Valley 3

Stope novozaposlenih u sljedećem će razdoblju biti usklađene s potrebama koje proizlaze iz postavljenih planova prodaje, posebice planova daljnjeg rasta izvoza. U protekle dvije godine zaposleno je oko 200 novih ljudi, a u skladu s uvođenjem novog kompleksa u kompletnu funkcionalnost, očekuje se otvaranje 100 novih radnih mjesta.

Izgradnjom kompleksa Pharma Valley JGL dokazuje da se u Hrvatskoj isplati investirati u proizvodnju i proizvoditi. Investicijski projekt tvrtki će osigurati planirani razvoj i realizaciju dugoročne vizije globalnog lidera u području nazalnih dekongestiva i oftalmika. (pgž)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari