Festival ženskih klapa „Omišljanska rozeta“

Članice ženske klape „Drača“ iz Mostara pjesmama „Jesi majko mlada bila“ u obradi Dinka Fie i „Deveta Ura“ čije je stihove napisao Mato Jerinić, a glazbu Krešimir Magdić osvojile su srca stručnog žirija i publike te tako postale apsolutne pobjednice prvog festivala ženskih klapa „Omišljanska rozeta“ koji se 4. kolovoza održao u Omišlju, točnije, na omišaljskoj Placi. Ideja organizatora bila je da se na specifičnoj omišaljskoj Placi, u staroj imagejezgri Omišlja, uprizori festival koji će postati tradicionalan događaj tog primorskog mjesta, a u priču je uključena i kulturno-povijesna baština Omišlja koju su organizatori istakli u samom imenu Festivala, ali i u imenima nagrada koje su dodijeljene najboljim klapama. Naime, upečatljiva rozeta koju je u 15. stoljeću u pročelje crkve ugradio lokalni umjetnik, meštar Sinoga, nadahnuli su Organizacijski odbor da Festivalu, ali i nagradama koje su dodijelili stručni žiri i publika, odrede ime.
Iako tek prvi, Festival je bio iznimno dobro posjećen. Nakon uvodne riječi predsjednika Stručnog žirija Bojana Pogrmilovića i predsjednika Organizacijskog odbora Nikole Brozića, mnogobrojnoj publici obratila se i općinska načelnica Mirela Ahmetović koja je i službeno otvorila Festival. Na prepunoj omišaljskoj placi nastupilo je 14 ženskih klapa iz Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine i iz Slovenije koje su, prema riječima predsjednika Stručnog žirija Bojana Pogrmilovića s kojim smo razgovarali nakon Festivala, bile toliko dobre da je pred žirijem, ali i pred publikom, bio zaista težak posao. – Sve klape koje su nam se predstavile na ovom Festivalu bile su toliko sjajne da ih zapravo možemo podijeliti u vrhunske, vrlo dobre i dobre. Ipak, klape koje su osvojile prva tri mjesta izdvojile su se po kvaliteti i zasluženo su najbolje, rekao je, dodavši da je apsolutno oduševljen Festivalom i njegovom odličnom organizacijom, kao i ambijentom koji je zaista jedinstven.
A svega toga ne bi bilo bez velikog truda Omišljanina Nikole Brozića, mladog čovjeka koji je svojem rodnom mjestu htio podariti nešto što će se dugo pamtiti. Još uvijek sabirući svoje dojmove, izrazio je veliko zadovoljstvo cjelokupnim Festivalom. – Vrlo sam zadovoljan i klapama koje su nastupile, ali i mnogobrojnom publikom koja je prepoznala našu ideju. Nadam se da će ovaj Festival zaživjeti i da ćemo se nalaziti na omišaljskoj Placi 4. kolovoza još dugi niz godina, poručio je, zahvalivši svima koji su mu pomogli u organizaciji ovog događaja i pružili mu potporu, a posebice pokroviteljima i Općini Omišalj na čelu s načelnicom Mirelom Ahmetović.
Presretne su bile i pobjednice, mlade članice klape „Drača“, ali i njihov voditelj – župni kapelan – don Dragan Filipović kojemu je bilo iznimno drago da je trud urodio plodom. – Cure su zajedno išle u srednju glazbenu školu, a kao klapa su počele djelovati kad su bile maturantice i već su tada nagrađene na prestižnom Omiškom festivalu, na kojem su briljirale i prije četiri godine osvojivši četiri nagrade. Zajedno pjevaju nepunih sedam godina, a iako su višestruko nagrađivane, ovaj će nam Festival ostati u posebnom sjećanju jer je to prvi puta da su apsolutne pobjednice nekog festivala, izjavio je, dodavši da su dvije članice bolesne pa nisu mogle doći s njima, no unatoč tome, ostale su članice klape „posao“ odradile upravo onako kako se od njih tražilo. Zadovoljstvo nisu krile ni njegove uzdanice. – Velika nam je čast što smo osvojili i prvu nagradu stručnog žirija, ali i nagradu publike, posebice zato što je na Festivalu nastupao velik broj domaćih klapa. Došle smo bez velikih očekivanja, na klapsko druženje i odmor te zaista nismo očekivale ovakav uspjeh, objasnile su.
Osim klape „Drača“, razloga za slavlje imala je i klapa „Teranke“ iz Pule pod vodstvom Danijela Dražića koja je osvojila drugo mjesto, dok je treće mjesto pripalo klapi „Lipa“ iz susjedne nam Slovenije, iz Litije nedaleko Ljubljane, pod vodstvom Ane Tori. Po završetku Festivala, druženje je nastavljeno uz vino i pjesmu, a zadovoljni organizatori dogovorili su s publikom i klapama novi sastanak, iduće godine na istom mjestu u isto vrijeme.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja