TKO JE KRIV?

Dramatična situacija u prometu posvađala Hrvate; Instruktor: ‘Sivi auto je u pravu, ali…’

Izvor: Facebook / Prometne zgode i nezgode

Do prometne nesreće je umalo došlo kada je vozač sive Opel Astre koji je skretao s desne strane, nakon izlaska iz križanja naglo iz desne trake pokušao skrenuti u lijevu traku, dok je nailazio drugi automobil

Na Facebook stranici ‘Prometne zgode i nezgode’ u ponedjeljak je objavljena snimka sporne situacije u prometu koja je umalo dovela do sudara. Naime, dva automobila skretala su u ulicu, jedan s desne strane, a drugi s lijeve strane, a ulica ima dvije prometne trake koje idu u istom smjeru.

Do prometne nesreće je umalo došlo kada je vozač sive Opel Astre koji je skretao s desne strane, nakon izlaska iz križanja naglo iz desne trake pokušao skrenuti u lijevu traku, a u tom je trenutku u lijevu traku iz križanja ulazio automobil koji je skretao lijevo.

Ispod videa su se zaredali komentari te se razvila rasprava, u kojoj su korisnici Facebooka izrazili svoje mišljenje o tome tko je u ovoj priči kriv – lijevi ili desni skretač. Dodajmo kako desni ima pravo birati hoće li skrenuti u desnu, bližu, traku ili u lijevu, ali da to mora učiniti u samom raskrižju, a ne nakon prolaska istog.

“Kako može birati traku koju hoće?? Vratite vozačke!”, napisao je jedan komentator. “Pa ovaj s Astrom ima prednost, osnovna pravila prednosti”, dodao je drugi.

“Svi koji misle da Astra ima prednost natrag u autoškolu”, naveo je jedan komentator.

“I vidiš ga, i opet se ideš zaletit ko muha bez glave, a sve zato jer koncentracija je na mobitelu,a ne na prometu”, napisla je jedna komentatorica.

Sivi je u pravu

Kako bismo rasvjetlili ovu nezgodnu situaciju, za pomoć smo zamolili Ivana Tomića, instruktora iz zagrebačke autoškole Vatmar, a koji takve “zeznute situacije” često pojašnjava na svom TikTok profilu.

“Sivi je u pravu što se tiče prometnih propisa, ali je bez obzira na pravila dužan utvrditi uvjete oko sebe ako radi prestrojavanje”, kaže nam Tomić.

Oznake na kolniku su, kaže, jako loše pa se ljudi lako mogu zbuniti jer cestu treba održavati. Dodaje i da vozač u drugom autu ne bi trebao pričati na mobitel dok je u ovakvom kompleksnom križanju te mora imati više obzira prema ljudima koji su u prednosti, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari