'NITKO NE ZNA ŠTO NAS ČEKA'

Ministar Filipović najavio novi paket mjera pomoći: ‘Pripremamo veliki plan. Sve je na stolu’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Nove cijene goriva vrijede od ponoći

-Litra benzina koštat će 12,03, dizela 12,89, a litra plavog dizela 9,25 kuna
-Nove cijene goriva vrijede od ponoći
-Benzin će tako pojeftiniti za 99 lipa, dizel za 54 lipe, a plavi dizel za 20 lipa

Nakon telefonske sjednice Vlade ministar gospodarstva Davor Filipović predstavlja nove cijene goriva na presici s početkom u 11.15 sati.

Gorivo od sutra pojeftinjuje pa će tako litra benzina koštati 12,03, litra dizela koštat će 12,89, a litra plavog dizela 9,25 kuna.

Vlada je objavila i koliko bi koštale cijene bez ikakvih mjera – litra benzina (95-ice) koštala bi 13,96, litra dizela koštala bi 15,24, a plavi dizel bi koštao 10,15 kuna.

Filipović: ‘Nitko ne zna što nas čeka, ali Vlada će napraviti sve’

Filipović je kazao kako će benzin pojeftiniti za 99 lipa, dizel za 54 lipe, dok će plavi dizel pojeftiniti za 20 lipa. Predstavio je i cijene bez mjera. “Odlučili smo promptno reagirati u cilju zaštite građana i gospodarstva”, kazao je Filipović. “Brojni su izazovi, nitko ne zna što nas čeka, ali Vlada će raditi sve da se zaštite građani i gospodarstvo”.

“Podzemno skladište plina Okoli bit će napunjeno 90 posto, danas će biti na 48 posto”, rekao je Filipović na početku presice. Filipović je kazao kako sutra ide na susret ministara energetike u Bruxellesu te se nadaju da će doći do smanjenje potrošnje i potražnje plina.

Novi paket mjera pomoći na jesen

Kakav je stav Hrvatske o planu EK o štednji plina, novinari su pitali ministra: “Detaljno smo analizirali smjernice, možemo se uklopiti u mjere štednje od 15 posto, mi to možemo. Uvijek ima različitih mišljenja, nadam se da ćemo sutra doći do kompromisa”, rekao je.

Najavio je i kako će najesen Vlada donijeti paket mjera za pomoć građana. “Pripremamo jedan veliki plan pomoći građanima i gospodarstvu”, rekao je i dodao da 15 posto uštede plina ne bi imalo negativan utjecaj na gospodarstvo.

Na pitanje je li moguće ograničavanje cijena kao što je to u Mađarskoj, Filipović je kazao: “Sve je na stolu”.

“Baš sve što se bude moglo napraviti, napravit će se”, rekao je Filipović te kazao da na ovoj presici ne želi ulaziti u detalje već će paket biti predstavljen najesen.

Također, Filipović je najavio da će u četvrtak predstaviti smjernice za štednju energije što se tiče države i državnog sektora, prenosi RTL.

No, dodao je da će donijeti i preporuke za građane. “Ići ćemo na preporuke koje se odnose na promjenu ponašanja. Smanjenje grijanja od jednog stupnja je ušteda od pet posto na razini godine”, rekao je Filipović.

Na pitanje je li smanjena potrošnja u njegovu ministarstvu kazao je: “Otkad sam došao u ministarstvo, svime se upravlja racionalno, pa tako i energijom. Vodi se računa o potrošnji ne samo struje, nego i svega drugog.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari