TIČE SE VOZAČA SVIH VOZILA

Na mala vrata u Novu godinu ušla važna odluka: Ne napravite li ovo nakon prometne nesreće, koštat će vas jako skupo

Ilustrativna fotografija: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Izmjene izglasane 15. prosinca također uključuju gubitak prava iz osiguranja, ako ste vozili pod utjecajem alkohola iznad ugovorene granice, droga te psihoaktivnih lijekova ili drugih psihoaktivnih tvari

Hrvatski sabor je 15. prosinca 2023. jednoglasno donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu. Iako se o tome nije pisalo gotovo ništa, novosti donesene ovim izmjenama i dopunama tiču se svih vozača.

Naime, u slučaju prometne nesreće, vozači moraju razmijeniti podatke i ispuniti Europsko izvješće o nezgodi jer će izostanak tih radnji, odnosno neobavještavanje policije o nastaloj prometnoj nesreći, rezultirati financijskim posljedicama, piše HAK revija. Vozači koji pobjegnu s mjesta nesreće izgubit će pravo iz obveznog osiguranja, a osiguratelj će imati pravo na regresno potraživanje.

Postoje iznimke

Do sada odlazak s mjesta nesreće bez ostavljanja ikakvih podataka nije značio nikakve posljedice po osnovi obaveznog autoosiguranja, ali stupanjem na snagu izmjena i dopuna navedenog zakona, situacija se mijenja. Najbolje bi bilo imati već unaprijed ispisane osobne podatke tako da ih bilo kada možete nekome zataknuti za brisač. Europsko izvješće o nezgodi također bi trebalo imati pri ruci.

Naravno, postoje iznimke. Čovjek se može opravdano udaljiti radi pružanja pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći ili ako mu je samom potrebna liječnička pomoć, odnosno radi obavještavanja policije, kako to piše u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Pravo regresa osiguratelja

Novosti izglasane 15. prosinca također uključuju gubitak prava iz osiguranja, ako je vozač upravljao vozilom pod utjecajem alkohola iznad ugovorene granice, droga te psihoaktivnih lijekova ili drugih psihoaktivnih tvari. To znači da će osiguratelj, nakon isplate štete oštećenicima, imati pravo regresa prema svom osiguraniku koji je uzrokovao štetu.

Navedeno pravo osiguratelja je ograničeno na ukupno 12 prosječnih neto plaća prema zadnjem izvješću Državnog zavoda za statistiku, te troškove i kamate, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari