'TAKO JE HITLER DOŠAO NA VLAST'

Apokaliptična prognoza jednog od najcjenjenijih ekonomista: ‘Svijetu prijeti totalni kolaps. Tiskanje novca se može pretvoriti u katastrofu’

foto: Twitter

Charlie Munger glavni je suradnik američkog multimilijardera Warrena Buffetta i dalje je jedan od najcjenjenijih ekonomskih savjetnika u SAD-u, iako je napunio 98 godina. S obzirom na to da se sve više piše i govori o velikoj ekonomskoj krizi koja će uskoro zahvatiti čitav svijet, a koja svoj korijen ima i u ratu u Ukrajini, Munger je dao svoju procjenu, koja nije nimalo svijetla.

Munger tvrdi da je jedna od najopasnijih stvari koje države sada mogu napraviti, naročito SAD, nekontrolirano tiskanje novca, kako bi se zauzdala kriza i umirilo stanovništvo. Ali, po njemu, to je kratkoročno rješenje problema koje predstavlja uvod u mnogo dublju i pogubniju krizu.

Političari nas guraju u inflaciju

Munger tvrdi da inflaciju forsiraju političari koji se žele održati na vlasti, jer su na taj način u mogućnosti da i dalje stanovništvu obećavaju sigurnu zaradu i ekonomski prosperitet. Međutim, kako kaže, ovakav način razmišljanja predstavlja “vrata prema diktatorima”.

Stručnjak je objasnio da državna potrošnja koristi prednost lake monetarne politike jer vodi lakom zaduživanju bez puno povećanog oporezivanja. Munger upozorava da je glavni problem ovakve monetarne politike da vlada gubi fiskalno ograničenje.

“Ne samo da imamo ozbiljan problem, već imamo i rješenje za njega: političarima i Federalnim rezervama je najlakše da samo tiskaju što više novca i tako privremeno rješavaju probleme. To, naravno, stvara dugoročne opasnosti. Znamo šta se dogodilo u Njemačkoj kada je Weimarska Republika učinila isto – cijela je stvar eksplodirala. Ove stvari su opasne i ozbiljne. Ne želite imati gomilu političara koji rade sve što je lako, a teoretski nas nije povrijedilo prošli put pa misle da možemo udvostručiti tiskanje novca i još jednom se izvučemo iz problema. Znamo što se događa s konstantnim udvostručavanjem, udvostručavanjem, udvostručavanjem… To će dovesti do totalnog kolapsa, a poslije ćete imati sasvim drugačiju vladu ako to nastavite raditi”, objasnio je Manger u jednom od svojih gostovanja.

https://www.youtube.com/watch?v=v5UCmsXpngA&ab_channel=FREENVESTING

‘Tako je Hitler došao na vlast’

Upozorio je da se nekontrolirano tiskanje novca može pretvoriti u veoma blisku katastrofu za američku državu koja je, po njemu, bila pokretač ekonomskog rasta u posljednjih 100 godina, a posljedice bi, po njemu, mogle biti globalne.

“Ono što je dovelo Hitlera na vlast bila je kombinacija inflacije u Weimarskoj Republici, gdje su potpuno uništili ušteđevinu srednje klase u Njemačkoj, nakon čega je uslijedila Velika depresija. Bio je to prvi udarac. Nakon toga je Hitler došao na vlast. Ludi demagog osvojio je 40 posto glasova na izborima! Ubrzo nakon toga smo imali diktatora koji je bio spreman za svjetski rat. Dakle, povijest nije ugodna. Ne treba zaboraviti da je Njemačka bila veoma napredna i civilizirana država, Njemačka koju je Hitler preuzeo. Dakle, ako dopustite da vaša država previše propadne, ono što ćete dobiti je – Hitler”, kazao je Munger.

Dolar će postati bezvrijedan

Munger tvrdi kako se javljaju ogromni politički rizici kada vlada uništava kupovnu moć valute, moć zarade i vrijednost štednje. Svaka zapadna zemlja mogla bi se zateći u opasnosti da na vlast dođe jak čovjek koji obećava da će riješiti sve ekonomske probleme i koji je nagrađen odanošću birača kada to pokuša. Munger kaže da na kocki nije samo krah burze već najavljuje potpuno ekonomsku propast i rizik od političke nestabilnosti, kako prenose strani mediji.

Predviđa da će američki dolar vjerojatno pasti na nultu vrijednost tijekom sljedećeg stoljeća.

“Ovo nije tako ludo kao što zvuči. Američki dolar je izgubio više od 96 posto svoje vrijednosti od osnivanja Federalnih rezervi. Također je izgubio 86 posto svoje vrijednosti od 1971. godine kada su Sjedinjene Države napustile zlatni standard. Ovo bi trebalo biti znak dugoročne opasnosti od inflacije za štedne račune koji nisu uloženi u sredstva”, objasnio je.

‘Prva tri mjeseca 2023. godine će sasvim sigurno biti negativna’

Predsjednica Europske centralne banke, Christine Lagarde, izjavila je u Europskom parlamentu da ekonomski izgledi u eurozoni postaju “mračniji” i da će poslovna aktivnost, prema njenim očekivanja, “značajno usporiti” u narednim mjesecima s obzirom na to da visoke cijene energenata i hrane, potaknute ratom u Ukrajini, smanjuju kupovnu moć potrošača.

“Osnovni scenarij kojeg se ECB drži je predviđanje smanjenog ekonomskog rasta, ali su neke pretpostavke na kojima se to predviđanje zasniva, poput preostalih zaliha ruskog plina, prevladane događanjima. Sljedeća godina će sigurno biti teška i prva tri mjeseca 2023. godine će sasvim sigurno biti negativna, s obzirom na to da ECB vjeruje da će i četvrti kvartal ove godine također biti negativan”, ocijenila je predsjednica ECB.

Dva uzastopna kvartala negativnih ekonomskih rezultata smatraju se recesijom, a mnogi ekonomisti predviđaju da će eurozona ući u recesiju potkraj ove i početkom sljedeće godine.

Lagarde je, međutim, rekla da prema osnovnom scenariju ECB rast neće postati negativan, ali da bi mnogo mračniji, najgori scenarij uključivao recesiju 2023. godine. Prema tom najgorem scenariju, Rusija bi sasvim prekinula dostavu prirodnog plina Europi.

Prema njenim riječima, osnovni scenarij, napravljen prije nego što je Rusija prekinula dostavu plina Njemačkoj kroz plinovod Sjeverni tok 1, previđao je rast od 0,9 posto u narednoj godini, dok mračnije predviđanje ukazuje na pad od 0,9 posto, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari