KRŠENJE ZAKONA O ZAŠTITI PUČANSTVA

38-godišnjakinja u Opatiji dva puta ušetala u policijsku postaju bez maske; Slijedi joj novčana kazna!

Foto: mup

Tijekom proteklih tjedan dana, od 12. ožujka do danas na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak na izlasku iz Republike Hrvatske policija je u 12 slučajeva zatekla ukupno 17 osoba koje su prekršile epidemiološke mjere.

Svim navedenim osobama su zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti izdani prekršajni nalozi kojima im je izrečena novčana kazna u iznosu od 8.000 kuna.

Temeljem istog Zakona sankcionirana je i 38–godišnja hrvatska državljanka koja je 16. ožujka u dva navrata pristupila u službene prostorije Policijske postaje Opatija bez obvezne zaštitne maske za lice. Prilikom prvog dolaska izdano joj je pismeno upozorenje na koje se oglušila te ponovo nakon nekoliko sati došla u policijsku postaju bez maske radi  čega joj je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

Inače, u ovom razdoblju evidentirano je još osam osoba bez zaštitne maske, a isti su zatečeni  14. ožujka na području Malog Lošinja. Budući da su u zatvorenom prostoru bili bez maske izdana su im pisana upozorenja.

Isti zakon prekršilo je još petero državljana Hrvatske, pet državljana Njemačke, po dva državljana Austrije,  Bugarske i Italije te o državljaninu Ukrajine.  Manji broj spomenutih je zatečen na granici iako im nije ukinuta mjera samoizolacije, a većina od njih je prilikom ulazne granične kontrole neistinito navela  da su u tranzitu. Unatoč tome nisu napustili područje Republike Hrvatske u roku od 12 sati već su boravili na području Rijeke, otoka Krka, Istre i drugih mjesta, a da nisu obavili niti potrebno testiranje na bolest COVID-19 niti su  bili u samoizolaciji.

Osim spomenutih, 15. ožujka u šalter sali ove Policijske uprave zatečen je makedonski državljanin, koji je trebao biti u samoizolaciji, a koji je također pri ulasku u Republiku Hrvatsku izjavio da je u tranzitu. Narednog dana, 16. ožujka policija je u prometu na crikveničkom području zaustavila državljanina Albanije, u kršenju mjere samoizolacije koja mu je bila određena.

Zbog kršenja epidemioloških mjera prekršajno je prijavljen i 43-godišnji hrvatski državljanin koji je organizirao privatno druženje, održano 14. ožujka na području Opatije, a kojem je prisustvovalo više osoba.

Nadalje, 14. ožujka ove godine na ulasku u Republiku Hrvatsku prilikom kontrole putnika i vozila policijski službenici Postaje granične policije Rupa  posumnjali su u vjerodostojnost negativnog PCR testa koji im je predočio 77-godišnjak, inače državljanin Hrvatske i Italije.

Provjerom predočenog testa utvrđeno je da je krivotvoren te će 77-godišnjak biti kazneno prijavljen zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela krivotvorenje isprava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari