BIVŠI MINISTAR POD ISTRAGOM

782.000 KUNA Tolušićevom OPG-u novac posudili članovi obitelji, ali ne mogu objasniti otkud im

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Europski ured javnog tužitelja (EPPO), koji je nedavno uhitio i osumnjičio Tolušića zbog prijevare vezane uz taj natječaj iz 2021. godine, sumnja da novac koje su mu uplatile nema zakonito porijeklo

Majka, sestra, bivša supruga, punac, ali i on osobno financirali su s oko milijun kuna OPG Terra Slavonia bivšeg ministra Tomislava Tolušića kako bi on tim novcem aplicirao na natječaj iz europskih fondova te dobiti 2,9 milijuna kuna za izgradnju vinarije, piše Jutarnji list.

Europski ured javnog tužitelja (EPPO), koji je nedavno uhitio i osumnjičio Tolušića zbog prijevare vezane uz taj natječaj iz 2021. godine, sumnja da novac koje su mu uplatile nema zakonito porijeklo.

“Prvoosumnjičenik kredit nije tražio niti ga je imao namjeru tražiti, već je navedeni projekt financirao novcem čije zakonito porijeklo dijelom ne može dokazati”, pojasnili su iz Ureda europskoga ureda javnoga tužitelja optužbe protiv Tolušića. “Tajna prvoga Tolušićeva milijuna”, odnosno novca koji je bio uvjet da on dobije još novca, prema mišljenju istražitelja ostaje nerazjašnjena.

Posredno pitanje izvora novca, koje se izravno ne tiče optužbi protiv Tolušića, važno je za cijeli slučaj. Naime, EPPO ga tereti da je prilikom apliciranja na natječaj za bespovratna sredstva povrijedio proceduru. Točnije, da nije obavijestio nadležna tijela da novac koji je dobio ne potječe od kredita. A to je tako predstavio Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Oni su mu u to i povjerovali te mu isplatili ukupno 2,9 milijuna kuna kako bi pokrenuo vinariji.

Da je Agenciji rekao da novac ne potječe od kredita, morao bi reći i tko mu ga je pozajmio. Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, financijskim izvidima porijeklo novca je utvrđeno te je upravo riječ o pozajmicama najbližih članova njegove obitelji.

Sestra je njegovom OPG-u uplatila 122.400 kuna, bivša supruga 300 tisuća, a punac i majka još oko 360 tisuća.

Međutim, kopajući dublje, financijski istražitelji otkrili su da su svi oni novac u gotovini uplatili na svoje račune, a potom ga isti ili dan kasnije bankovnom doznakom kao pozajmicu uplatili OPG-u bivšeg ministra.

Istražiteljima su rekli da je riječ o štednji koji su čuvali kod kuće. Osim njih, Tolušić je uplatio dio novca po istom modelu kao i oni. Navodno je Tolušić, piše Jutarnji, novac kojim je financirao svoj OPG pravdao prodajom stana bivšoj glasnogovornici zagrebačkoga gradonačelnika Milana BandićaIvanki Milidrag Čuljak.

Podsjetimo, Tolušiću i Željku Ferencu, zaposleniku Ministarstva poljoprivrede koji je osumnjičen da mu je dao potvrdu za apliciranje na natječaj za 1,5 milijun kuna radi podizanja vinograda određen je jednomjesečni istražni zatvor. Odvjetnici obojice najavili su žalbe.

Uz vinariju, a za što je osumnjičen samo Tolušić, on i Ferenc osumnjičeni su i za famozni nestajući/nastajući vinograd za koji je jedan od uvjeta bio da osoba posjeduje teren na kojemu tek treba zasaditi vinograd. Međutim, tvrdi EPPO, Tolušić je prijavio zemljište na kojemu je vinograd već postojao. Nakon što je odbijen, sumnja EPPO, Tolušić je počupao vinograd i ponovno se s istim zemljištem prijavio na isti natječaj. No, opet je bio odbijen, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari