NOVI DETALJI

AKCIJA ‘SLOŽNA BRAĆA’: Policija zaplijenila luksuzna vozila, a uhićeni su i poznati boksači

Ivo Cagalj/PIXSELL/Ilustracija

Naziv akcije ‘Složna braća’ policija joj je navodno nadjenula zbog dvojice osumnjičene braće boksača.

Policija i Uskok su potvrdili da provode akciju u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku u kojoj su uhićene 42 osobe zbog organizirane utaje gotovo pedeset milijuna kuna poreza.

Akcija kodnog imena “Složna braća” sada donosi i nove detalje. Gotovo svi osumnjičenici ispitani su u srijedu navečer i četvrtak ujutro na USKOK-ovim odjelima u Splitu i Zagrebu, a USKOK je protiv njih i službeno otvorio istragu.

Branili se šutnjom

Uhićenja su izbjegla dvojica Splićana. Prvi je Tomislav Šoljić koji je u bijegu još od lipnja 2020., nakon pucnjave u Kaštel Kambelovcu, u kojoj je ubijen Marijo Boljat zvani Pajkić. Šoljić je neslužbeno osumnjičen za njegovo ubojstvo, a u bijegu je i Šoljićev prijatelj Duje Vitaljić, kojega policija u srijedu ujutro nije pronašla na kućnoj adresi, doznaje Jutarnji list.

Dvojica navodnih organizatora Mirko Vukadin i Goran Novosel ispitani su četvrtak ujutro u prostorijama USKOK-a u Vlaškoj, a obojica su se, navodno, branili šutnjom, neslužbeno doznaje Jutarnji. USKOK je jučer poslijepodne od zagrebačkoga Županijskoga suda zatražio određivanje istražnoga zatvora protiv ukupno dvadeset i troje osumnjičenih, a ostali su pušteni da se brane sa slobode.

Zašto ‘Složna braća’?

Naziv akcije “Složna braća” policija joj je navodno nadjenula zbog dvojice osumnjičene braće, boksača Stipana i Luke Prtenjače, protiv kojih je također otvorena istraga zbog sumnji da su za nepostojeće usluge izdavali fakture svojih tvrtki te time pomagali u utaji PDV-a. Obojica su inače vrlo uspješni borci u klasičnom boksu te savateu, kick-boksu, gdje su osvajali i domaće i međunarodne turnire i bili reprezentativci.

Stipan Prtenjača se u medijima pojavio i zbog svojega pomalo čudnog obrta. On je otvorio kozmetički salon za japansko iscrtavanje obrva, a obojica su imali i građevinske tvrtke. Sada ih obojicu USKOK tereti da su bili dio mreže koju su organizirali Vukadin i Novosel.

Skupi automobili

Osumnjičenike se tereti da su uz pomoć metode tzv. “nestajućega trgovca”, od siječnja 2019. godine, prisvojili sebi ilegalno povrat PDV-a u iznosu od spomenutih 49,9 milijuna kuna te da su na temelju lažnih faktura za uvoz pločica tvrtki iz Austrije utajili još 1,2 milijuna kuna PDV-a prema osnovi primljenih isporuka u tuzemstvu i primjene oslobođenja PDV-a za isporuke dobara unutar EU, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari