ALARMANTNO: Niz provala u kuće i stanove na području Rijeke, Krka, Crikvenice i Viškova!

Ilustracija: Riportal

Nepoznati počinitelji otuđili su novac, nakit i tehničke uređaje, a ukupna materijalna šteta se cijeni na više od 75 000 kuna

Tijekom proteklog vikenda policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske zaprimili su više prijava teških krađa provaljivanjem u kuće i stanove na području Rijeke, Krka, Crikvenice i Viškova.

Nepoznati počinitelji otuđili su novac, nakit i tehničke uređaje, a ukupna materijalna šteta se cijeni na više od 75 000 kuna.

U trima slučajevima počinitelji nisu ništa otuđili, dok je u teškoj krađi iz stana na području Škurinja otuđen novac u iznosu od dvadesetak tisuća kuna.

Iz Policijske uprave primorsko-goranske upozoravaju građane na poduzimanje niza samozaštitinih mjera kako ne bi postali žrtve ovakvih kaznenih djela:

Zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma,
Ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,
Ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena…)
Ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu
Ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni
Ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, tako dajete poruku da ste odsutni
Novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima,
Zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati,
Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
Spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti
Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete

ZA KRAJ, IDEALNE ZAŠTITE NEMA. NO, PODUZETI GORE NAVEDENE MJERE SAMOZAŠTITE JE BESPLATNO. OSIGURAJTE SVOJ DOM, A BESPLATAN SAVJET MOŽE VAM DATI I POLICIJA.

Ako ste provalnika zatekli u stanu… Sigurnost Vas i Vaše obitelji je najvažnija, stoga provalnika ne pokušavajte uloviti sami, možda je i naoružan. ODMAH POZOVITE POLICIJU NA BROJ 192!

Policiji možete pomoći u hvatanju provalnika i na drugi način, odnosno ako dobro zapamtite nekoliko podataka kao što su:

• osobni opis: spol, starost, visina, odjeća, neki posebni znaci – npr. brada, brkovi, madež…
• govor – dijalekt
• ako se udaljio vozilom – marka, registarski broj, boja,
• pravac u kojem je pobjegao

Ako provalnika niste zatekli u domu, također pozovite policiju. Predmete ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju provalnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari