Apel očajnih roditelja: ‘Naša djeca se drogiraju kod kuće i vani, školi, pulskim kafićima… Panika je!’

Ilustracija (screenshot video)

Najgore od svega je, kaže zabrinuta majka, što mnogi roditelji ne vide što im se događa s djecom

“Nemojmo se zavaravati! Panika je! Stanje je alarmantno! Droga je među srednjoškolcima toliko raširena da kao roditelj ne znam što više učiniti! Drogiraju se za vrijeme nastave, večernjih izlazaka, u kafićima, na plaži, kod kuće… Drogu su kćerki davali prijatelji iz škole, za vrijeme nastave i nakon nje, poznati i nepoznati vršnjaci… Ne mogu zaštititi kćer. Ne mogu je zatvoriti u kuću i vezati lancima”, riječi su majke jedne pulske srednjoškolke koja se do svoje šesnaeste godine već, kako kaže majka, navukla na alkohol i sve moguće droge, osim na heroin, piše Glas Istre.

Najgore od svega je, kaže zabrinuta majka, što mnogi roditelji ne vide što im se događa s djecom.

“Ne žele vidjeti problem jer, što se njih tiče, problema nema, njihova su djeca odlikaši! Samo nižu petice, zdravo se hrane… Kao argument da je sve u redu s djecom koriste konstataciju da čak ni kolu ne piju”, prepričava Puljanka koja želi ukazati na problem raširenosti i dostupnosti droge među srednjoškolskom, ali, kako tvrdi, čak i osnovnoškolskom populacijom.

Njena kćer ima problema s drogom te ju zbog toga već pola godine vodi kod psihijatra u Rijeku budući da u Puli nema psihijatra niti psihologa za tinejdžere.

“Velik se broj pulskih srednjoškolaca doslovno razvaljuje drogama poput amfetamina, DMT-a, MDMD-a, klonazolama, LSD-a… Ne znaju gdje su, haluciniraju, pogađa ih amnezija, agresiva. Nasilni su jedni prema drugima. U dobi kad bi se trebali razvijati, doživljavati prve ljubavi i prva razočarenja, oni su gori od zombija. No, bitno da imaju sve petice u školi”, ogorčeno će.

Njezina kćer se, zahvaljujući terapijama i velikom obiteljskom angažmanu, ali i podršci profesora, uspjela riješiti ovisnosti o opijatima i alkoholu.

“Droga je prejeftina, previše je ima i svugdje je dostupna. U Puli nema mjesta gdje bi ona mogla izaći i samo popiti piće. Nema mjesta na kojem se ne može doći do droge. O težini ovog problema govori i činjenica da su od njih 28 u razredu gotovo svi uzimali drogu, a 10 ih je dilalo kako bi pokrilo svoje potrebe. Pa je li to normalno?! Shvativši da su učenici na drogama, jedan je profesor predložio da se u školi počnu provoditi redovna testiranja, no mnogi su se roditelji tome usprotivili smatrajući to zadiranjem u privatnost”, rekla je majka tinejdžerice za Glas Istre.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari