KATASTROFALNO STANJE

APOKALIPSA Najmanje 18 mrtvih, deseci nestalih u BiH. ” Ne pamtimo ovo od rata”

Foto; Pixsell

Obilne padaline koje su tijekom noći zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine izazvale su smrtonosne poplave u više gradova. Kuće i ceste su sravnjene sa zemljom u Jablanici, Kiseljaku, Kreševu, Busovači i Fojnici, javlja Anadolu.

Potvrđeno je da je najmanje 16 poginulih u Jablanici, a ministar obrane BiH rekao je da su u tom mjestu nestali deseci ljudi. U Fojnici su poginule dvije osobe – starija žena i muškarac, piše Index.

Ministar: Ne vjerujem da tu ima živih, nešto najgore što sam vidio u životu

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković posjetio je Donju Jablanicu i kazao kako je to jedna od najgorih scena koje je vidio u životu.

“Jedan dio naselja je potpuno pod vodom, a drugi dio naselja pod kamenom od kamenoloma. Ovo je nešto što je zaista nestvarno. Iskreno, ne očekujem da će se pod tim ruševinama naći živi ljudi. Jedino se još uvijek ne zna je li netko ipak nije bio u tim kućama. Po povratku smo vidjeli veliki broj mehanizacije koja ide prema Jablanici. Svi su dolje. Od oružanih snaga, policije, tužilaštva HNK, gorskih službi spašavanja, Specijalna jedinica Federalne uprave policije. Dolje je i veliki broj ljudi koji su u stanju šoka, mnogi su izgubili svoje obitelji. Zaista jedna nevjerojatna i teška situacija”, kazao je Konaković za Dnevni Avaz.

Plenković: Hrvatska je spremna pomoći Bosni i Hercegovini 

“U povodu katastrofalnih poplava koje su pogodile središnju Bosnu, posebice područja Jablanice, Fojnice, Konjica, Kiseljaka i Kreševa, u kojima je tragično stradalo najmanje 15
osoba, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kontaktirao je predsjedateljicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanu Krišto kako bi joj izrazio sućut te ponudio pomoć u saniranju posljedica ove prirodne katastrofe. Nadamo se što manjem gubitku ljudskih života.

Sve hrvatske hitne službe, nadležne institucije i ministarstva u stalnoj su komunikaciji s kolegama iz Bosne i Hercegovine te pažljivo prate razvoj situacije, a hrvatski veleposlanik u
Sarajevu Ivan Sabolić obilazi stradala područja središnje Bosne. Vlada Republike Hrvatske odmah će reagirati i pružiti svu potrebnu podršku čim bosanskohercegovačke vlasti definiraju
konkretne potrebe i upute službeni zahtjev za pomoć. Hrvatska je spremna djelovati kroz Ravnateljstvo civilne zaštite, vatrogasne postrojbe, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane, kao i preko Hrvatskog crvenog križa, ovisno o obliku pomoći koju zatraže vlasti Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Hrvatske izražava duboko suosjećanje sa svim obiteljima pogođenima ovom tragedijom te je, kao i uvijek do sada, spremna pokazati solidarnost i pružiti pomoć susjednoj i prijateljskoj Bosni i Hercegovini u ovim teškim trenucima”, objavili su iz vlade.

Hitna sjednica Vlade FBiH nakon poplava, donesena tri zaključka

Potpredsjednik Vlade FBiH i ministar razvoja i poduzetništva Vojin Mijatović obratio se danas na konferenciji za medije nakon hitne sjednice Vlade FBiH.

“Vlada je upravo zasjedala na hitnoj sjednici. Donesena su tri zaključka. Federalna uprava i FUCZ angažiraju specijalizirane timove za spašavanje na vodi. Donijeli smo odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području FBiH. Formirali smo Krizni stožer u stalnom zasjedanju koji ima zadatak koordinirati aktivnosti sa stožerom CZ. Također, donesen je zaključak i inicijativa prema Bh Telecomu da se izdvoji milijun i pol KM prema pogođenim područjima”, kazao je Mijatović i dodao:

“Od jutros negdje oko pet sati premijer i nekoliko ministara su na terenu. Odmah nakon konferencije za medije svi ostali ministri će se uputiti na lokacije.”

Na konferenciji za medije obratili su se i predstavnici FUCZ-a. Kako su kazali, otežavajuća okolnost je što se najavljuju padaline i u narednim danima.

“Mi smo danas u 12 sazvali hitnu sjednicu stožera gdje smo donijeli zaključke da se mehanizacija uputi na prostor Jablanice, pa ćemo vidjeti stanje u ostalim općinama. Ima dosta mjesta na općini Jablanica koja su nepristupačna. Imamo informaciju da je 14 žrtava, dosta je nestalih za kojima se traga. Naše jedinice su na terenu i vrše evakuaciju i potragu.

Poslije 2014. ovo je jedna od najtežih situacija koje su pogodile BiH. Pokušat ćemo učiniti sve da ovo dovedemo u najbolji red. Otežavajuća okolnost je što imamo informaciju da će u naredna dva dana biti opet padalina,” piše Index.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari