DETALJI ISPITIVANJA

‘Bio je malo usporen’: Procurio iskaz majke dječaka ubojice, opisala njegovo ponašanje kobnog jutra

Photo: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Govoreći o dječakovom odrastanju, majka ga je opisala kao dijete sa širokim interesima. Nije bio impulzivan ni energičan, bio je radoznao i volio je zagrljaje

Majka dječaka koji je ubio devet vršnjaka i čuvara Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu u srijedu je u policiji detaljno opisla svoje viđenje djetinjstva svog sina, njegovo zdravlje, odnos s vršnjacima, obiteljske odnose.

Opisala je i kako su izgledali dječakovi dani prije masovnog ubojstva 3. svibnja te jutro prije napada.

Dječakova majka ispitana je nakon što je Prvo osnovno javno tužiteljstvo u Beogradu po službenoj dužnosti naložilo njezino ispitivanje kako bi se utvrdilo je li sina zanemarivala ili zlostavljala prije nego što je počinio masakr u školi.

Kako doznaje Blic, majka je dječaka opisala kao boležljivog i pametnog. Naglasila je da joj ništa nije ukazivalo na to da bi mogao postati masovni ubojica.

Na druženju s prijateljem i film sa sestrom

Anonimni izvor za Blic je kazao kako je majka dječaka ispričala da je njezin sin pet dana prije pokolja bio izvan grada s prijateljem i njegovom majkom. Tamo su zajedno proveli 1. svibnja, nakon čega su se vratili u Beograd.

“Majka je rekla da se dječak vratio u Beograd s prijateljem i majkom, dok su ona, suprug i kći bili u drugom vozilu. Dječak je, rekla je, došao kući sat vremena prije njih i tuširao se kad je stigao ostatak obitelji. Tvrdi da nije primijetila nikakve promjene u njegovom ponašanju”, govori izvor za Blic.

Dan kasnije, 2. svibnja, dječak i njegova sestra nisu išli u školu te su otišli kod bake i djeda, a navečer su se vratili i zajedno gledali film.

“Majka se sjeća da je dječak u jednom trenutku otišao u trgovinu kupiti namirnice, ali da ni tog dana nije vidjela ništa čudno u njegovom ponašanju. Navodno je s roditeljima razgovarao o filmu koji su gledali i drugim temama koje ga zanimaju”, govori anonimni izvor dalje.

‘Usporen’ na dan masovnog ubojstva

Majka je ispričala da je 3. svibnja, na dan masakra, prva ustala da napravi doručak za dječaka i njegovu sestru. Suprug je otišao na posao, nakon čega je ona probudila djecu. Tvrdi da ni tada nije primijetila ništa čudno u ponašanju svog sina, osim što je bio usporen tijekom doručka i spremanja.

“Dječak je navodno majci rekao da ne brine jer učiteljica ponekad kasni. Majka je, tvrdi, potom otišla odvesti kćer u školu, a dječak je ostao kod kuće i sam se spremio”, prepričava dalje izvor.

Sat vremena kasnije majka je čula za pucnjavu u školi. Policiji je rekla kako je mislila da je njezin sin ranjen u pucnjavi te je odmah otišla u školu.

“Kaže da je bila izbezumljena, da joj je još teško povjerovati da je njezin sin to učinio i tvrdi da ništa nije ukazivalo na to da se ovako nešto moglo dogoditi”, govori izvor.

Promjene u pubertetu

Govoreći o dječakovom odrastanju, majka ga je opisala kao dijete sa širokim interesima. Nije bio impulzivan ni energičan, bio je radoznao i volio je zagrljaje.

Tijekom posljednjih godina nezadovoljstvo je pokazivao plačem, a s majkom je bio bliži nego s ocem. O djeci je od rođenja brinula i dadilja koja se na dječaka nikada nije požalila.

Do određenih promjena došlo je kada je dječak ušao u pubertet, no majka to nije smatrala dramatičnim. Početkom godine se počeo osamljivati u svojoj sobi. Nije zaključavao vrata, no želio je da sestra izađe iz sobe. Počeo se zaključavati u kupaonici, a bilo je svađa zbog nepospremljene sobe ili neizvršenja školskih obaveza.

“Majka je ispričala da je dječaka kažnjavala tako što mu je zabranjivala telefon i kompjuter. Ukazala je i da ga nije tukla, osim, možda, nekada kad je bio manji. Istaknula je da dječak već duže vrijeme nije uključivao kompjuter koji je za vrijeme korone koristio za igranje igrica s prijateljima. Pritom se majci jednom prilikom požalio da je zbog svađe izbačen iz vršnjačke grupe u kojoj su igrali zajedno. Na mobitelu je koristio aplikacije Instagram, Snapchat, YouTube i TikTok, a majka mu je ranije provjeravala telefon”, govori izvor za Blic.

Zadirkivali ga jer puno čita, a ne zna igrati nogomet

Majka je prepričala jedan događaj iz šestog razreda, kada ga neki prijatelji nisu pozvali na rođendan. Razrednica je tada majci rekla kako misli da su druga djeca ljubomorna na njega jer je bio bolji učenik, kazala je majka,

“Rekla je da joj se sin žalio da ga djeca zadirkuju jer puno čita, a ne zna dobro igrati nogomet. U tom periodu je dječak zatražio da promijeni smjenu kada krene u sedmi razred jer mu sredina nije odgovarala. To su, kako je rekla, i učinili i majka tvrdi da se dječak za vrijeme ljeta počeo intenzivno družiti s drugom djecom te bio zadovoljniji nego prije. Čak je napisao i sastavak o svojoj hrabrosti da promijeni sredinu”, kaže izvor.

Nakon jezičnog kampa u Francuskoj družio se s djevojčicama, a razrednica je poslala poruku majci u kojoj joj čestita i govori da su joj djeca predivna.

Otac smatrao da dječak treba poznavati opasnosti oružja

Majka je komentirala i to da je otac vodio dječaka u streljanu i učio pucati. Kaže kako je otac smatrao da dječaka treba upoznati s opasnostima oružja jer je i sam imao negativno iskustvo u mladosti.

“Majka tvrdi da se nije slagala s tim da dječak ide u streljanu, ali da nije sumnjala u suprugovo razmišljanje kao oca i njegove dobre namjere. Dodala je kako je suprug njezinom sinu želio ukazati na opasnost od oružja, a ujedno mu i pokazati kako ono funkcionira, upravo kako mu oružje ne bi predstavljalo izazov”, kazala je majka te dodala kako je čula da postoje i druga djeca u streljani.

Na početku i na kraju iskaza policiji je kazala da je shrvana te je izrazila sućut obiteljima ubijenih, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari