MARŠALOVI OTOCI

BROD DUHOVA KRCAT KOKAINOM: Plutao je godinama, a što se dogodilo s postajom ostaje misterij

Ilustracija: Facebook

Do Maršalovih otoka doputovao je napušteni brod pun kokaina nakon vjerojatno nekoliko godina plutanja otvorenim morem

Napušteni “brod duhova” natovaren stotinama kilograma kokaina pojavio se na udaljenim Maršalovim otocima, što je za malenu tihooceansku naciju najveća ikad zapljena droge. Brod je vjerojatno proveo nekoliko godina plutajući otvorenim morem prije nego što se nasukao na atol. Pretpostavlja se da se udaljio tisućama kilometara od Srednje ili Južne Amerike, a što se dogodilo s njegovom posadom ostaje tajna, prenosi RT.

Državni državni odvjetnik Richard Hickson rekao je da je prošli tjedan na atolu Ailuk pronađen brod dugačak 5,5 metara na kojemu je bilo 649 kilograma kokaina skrivenog u odjeljku ispod palube. Droga je bila u pakiranjima od jednog kilograma označenim slovima “KW”. Lokalna policija je izvijestila da je u utorak spalila ilegalni teret, osim dva paketa koja će predati na analizu američkoj policijsko-obavještajnoj agenciji za suzbijanje droge DEA.

Zanimljivo je da to nije ni blizu prvi put da su se ostaci iz Amerike pojavili na Maršalovim otocima. Droga je pronađena uz obalu raširenog lanca otoka već nekoliko puta tijekom posljednjih desetljeća, ali najnoviji je ulov bio daleko najveći.

 

Dvije vodeće teorije

Vodeće teorije sugeriraju da drogu ostavljaju krijumčari kojima prijeti opasnost da ih uhvate ili je riječ o olupinama brodova koji su se izgubili u oluji. No, na Maršalovim otocima ne pojavljuju se samo droge.

Godine 2014. salvadorski ribar Jose Alvarenga doputovao je na atol više od 13 mjeseci nakon što je sa suputnikom, koji je umro tijekom putovanja, napustio zapadnu obalu Meksika. Nakon tog incidenta, istraživači su proveli računalne simulacije zanošenja s meksičke obale te su otkrili da su gotovo svi na kraju stigli na Maršalove otoke.

Danas.hr/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari