BULEVARD: Lažne djelatnice pošte „provjeravale“ novčanice i okrale osobe starije životne dobi!

Policija traga za nepoznatim ženskim osobama koje su otuđile novac od osoba starije životne dobi iz njihova doma na području Bulevarda u Rijeci.

Naime, dvoje građana u dobi od 83 godina ostalo je bez novca u domaćoj i stranoj valuti u ukupnoj vrijednosti nekoliko desetaka tisuća kuna.

Otuđenju novca prethodio je poziv kojeg je građanin zaprimio jučer od nepoznate ženske osobe, navodne djelatnice pošte radi provjere valjanosti novčanica. Nedugo zatim s istim razlogom u njihov dom stigle su dvije nepoznate ženske osobe te iskoristivši povjerenje i nepažnju otuđile im novac.

Nažalost, ovo je još jedan od slučajeva u kojima su građani starije životne dobi okradeni od počinitelja koji koriste njihovo povjerenje, a potom nepažnju ili ih dovode u zabludu predstavljajući se kao djelatnici novčarskih ustanova, mirovinskog ili socijalnog osiguranja, porezne uprave, policije, kao razni medicinski stručnjaci ili stručnjaci za alternativnu medicinu, trgovci, inkasatori, dostavljači, organizatori raznih besplatnih promocija ili nagradnih igara, pripadnici vjerskih skupina, lažno prikazuju svoje zdravstveno stanje i slično.

Nerijetko ih građani puštaju u svoje domove ne provjeravajući o kome se zaista radi, a ulaskom u dom građana počiniteljima je olakšano počinjenje kaznenih djela (u većini slučajeva prijevara i krađa).

Građanima, a naročito onima starije životne dobi, iz Policijsk euprave primorsko-goranske savjetuju pojačan oprez i upozoravaju:

ne otvarajte vrata i ne puštajte u svoje domove nepoznate osobe sve dok niste sigurni o kome se zaista radi i što želi
provjerite tko vam se nalazi ispred vrata kroz ”špijunku” ili koristite sigurnosni lanac na vratima
kada ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama – pozovite nekoga od obitelji ili susjeda da vam se pridruži
od osoba koje se predstavljaju kao djelatnici različitih ustanova ili tvrtki zatražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice – sve službene osobe dužne su ih imati i dati vam ih na uvid
ukoliko vam je osoba i dalje sumnjiva prije puštanja u svoj dom telefonom provjerite da li ju je služba koju navodno predstavlja uputila k vama
ako je nepozvana osoba uporna u namjeri da uđe u vaš dom žurno obavijestite policiju, obitelj ili susjede
posebno budite oprezni ukoliko netko traži vaše osobne podatke – osobni podaci su zakonom zaštićeni i može ih prikupljati samo ovlaštena osoba uz vaš pristanak
upamtite izgled osoba (boju kose i očiju, visinu, stas ), karakteristike govora kao i podatke o vozilu kojim su se sumnjive osobe dovezle.
Ukoliko posumnjate u osobe, a posebice ako je počinjeno kazneno djelo ODMAH obavijestite policiju na broj 192 !

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views