POLICIJA POZIVA NA OPREZ!

Centar Rijeke prepun džeparoša! Čak osmero građana pokradeno na autobusnom stajalištu, na ulici, u autobusu…

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

Počiniteljima ove vrste kaznenih djela dovoljan je tek trenutak nepažnje oštećene osobe  

Od 1. siječnja do danas policija je zaprimila prijave osmero građana koji su ostali bez svojih novčanika!

Većina ovih kaznenih djela počinjena je na području središta Rijeke, a građanima su otuđeni novčanici na autobusnom stajalištu, na ulici, u gradskom autobusu te  u zdravstvenoj ustanovi.

Osim toga, u dva slučaju novčanici su otuđeni nakon provala u osobna vozila parkirana na području Potoka i Zameta u Rijeci u kojima su na vidnom mjestu ostavljene torbice, dok je u jednom slučaju novčanik otuđen i iz otključanog vozila parkiranog na području Viškova.

Kao i inače kod ovakvih kaznenih djela, zajedno s novčanicima otuđene su i osobne isprave, bankovne kartice, a u nekim slučajevima i PIN brojevi što je dovelo do neovlaštene uporabe kartica te druge osobne stvari oštećenih građana.

Otuđenjem novčanika oštećen je 76-godišnji hrvatski državljanin, šest hrvatskih državljanki u dobi od 32 do 85 godina i 32-godišnja državljanka Bosne i Hercegovine.  Sveukupna materijalna šteta nastala ovim kaznenim djelima cijeni se na oko 14.600 kuna.

Stoga, još jednom upozoravamo građane da svoje stvari ne ostavljaju bez nadzora te da na njih posebno paze na javnim mjestima.

Također, građane savjetujemo da svoja vozila zaključavaju bez obzira na to koliko će biti odsutni (npr. kraći odlazak do kioska i slično).  Ponovo upozoravamo građane da  svoj tajni PIN broj ne zapisuju na bankovnu karticu, ne drže ceduljice s ovim brojem u novčaniku ili na mjestima dostupnim drugim osobama, jer je na taj način počinitelju olakšano korištenje bankovne kartice, a vlasniku se nastala šteta može višestruko povećati.

Građanima savjetujemo poduzimanje odgovarajućih mjera samozaštite:

novac i dokumente nikad ne ostavljajte bez nadzora te posebno pazite u gužvama,
obratite pažnju da li vas netko prati (džepari najprije biraju žrtvu),
čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor,
novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama, a novac i dokumente nosite odvojeno,
u kupovinu ne nosite veću količinu novca – koristite bankovne kartice,
torbu držite zatvorenu i ispred sebe, u gužvi skinite ruksak i stavite ga ispred sebe,
torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina,
novčanik ne nosite u stražnjem džepu,
ukoliko ste unatoč oprezu okradeni – pretražite najbližu okolicu, ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet spremite ga u vrećicu i predajte policiji, jer postoji mogućnostda budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja,
odmah pozovite policiju na telefon 192!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari