DUGI OTOK

DRAMA NA MORU! Olujno jugo izguralo Poljake na stijene, spasili ih u zadnji tren; Na jedrilici bila i djeca

Idi na originalni članak

Voditelj jedrilice zatražio je pomoć jer nije mogao upravljati jedrilicom po izrazito jakom nevremenu te zbog opasnosti od udara u stijene, piše Net.hr.

Oglas

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je da je Lučka kapetanija Sali u utorak navečer spasila 11 članova posade jedrilice među kojima je bilo troje djece kod Dugog otoka. Tamo ih je uhvatilo olujno nevrijeme i spašeni su od udara u stijene.

Dojavu su dobili noćas u 02.30 sati. Odmah je pokrenuta spasilačka akcija u suradnji s Lučkom kapetanijom Zadar, odnosno, Ispostavom lučke kapetanije Sali.

Voditelj jedrilice zatražio je pomoć jer nije mogao upravljati jedrilicom po izrazito jakom nevremenu te zbog opasnosti od udara u stijene, dok je na jedrilici boravilo ukupno 11 članova posade, uključujući voditelja i troje malodobne djece, svi državljani Republike Poljske.

Službenici su pronašli jedrilicu nedaleko dojavljene pozicije. Nekontrolirano se kretala pod udarima olujnog juga i visokih valova te neposredne blizine stijena otočića Garmenjak Veli – stoji u priopćenju ministarstva

Dodaju da zbog izrazito nepovoljnih uvjeta na moru nije bilo moguće izvršiti evakuaciju posade sa jedrilice, stoga su službenici saljske Ispostave uspjeli osloboditi sidro jedrilice na svega 10-ak metara od otočnih stijena. Nakon toga je jedrilica u 3.40 sati vlastitim pogonom te uz asistenciju spasilačke brodice iz sastava ILK Sali isplovila sa opasne pozicije i proslijedila prema luci Sali.

Pristali su jutros u 5 sati u saljsku luku, neozlijeđeni. Akcija je uspješno okončana bez stradalih i bez veće materijalne štete.

U okviru očevida o uzrocima ovog izvanrednog događaja na moru službenici Ispostave lučke kapetanije Sali utvrdili su da je jedrilica u vlasništvu domaće charter tvrtke, duljine 13,96 metara te je vlasniku naloženo otklanjanje svih nedostataka, prije sljedećeg isplovljenja, dodaju iz ministarstva, piše Net.hr.

Exit mobile version