ZAŠTIĆENE 2 ŽRTVE

Europol: Identificirano 39 osoba zbog sumnji u seksualno zlostavljanje djece na Zapadnom Balkanu

Ilustracija (RTL)

Operaciju je koordinirao Europol u okviru Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT). Uz Sloveniju i Hrvatsku, sudjelovale su i Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Mađarska. Provedena je 41 racija nakon istrage o dijeljenju slika i videa koji prika

U velikoj zajedničkoj operaciji protiv seksualnog iskorištavanja djece u na Zapadnom Balkanu identificirano je 39 osumnjičenih zlostavljača djece te su zaštićene dvije njihove žrtve u osam zemalja, javlja policija.

Operaciju MOZAIK 2023 vodila je slovenska nacionalna policija, a sudjelovala je i hrvatska policija.

Cilj je bio razotkriti slučajeve seksualnog zlostavljanja djece na internetu, spriječiti daljnje zlostavljanje, osigurati sigurnost potencijalnim žrtvama i razotkriti te sankcionirati seksualne zlostavljače djece.

U akciji koja je trajala od 6. do 19. studenog hrvatska policija je identificirala osam počinitelja kaznenih djela te provela devet pretraga doma. Osumnjičenima su oduzeli više od 50 digitalnih uređaja koje su koristili za počinjenje kaznenih djela. U akciji je identificirano jedno dijete, odnosno hrvatska žrtva kaznenog djela koja je zbrinuta te je spriječeno daljnje zlostavljanje.

Operaciju je koordinirao Europol u okviru Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT). Uz Sloveniju i Hrvatsku, sudjelovale su i Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Mađarska.

U svim je zemljama provedena ukupno 41 racija nakon istrage o dijeljenju slika i videa koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece. Uhićena su tri osumnjičenika i podignute su optužnice zbog počinjenja kaznenih djela vezanih za distribucija slika i zlostavljanje djece. Zaplijenjeno je više od 200 računala, mobitela, računalnih poslužitelja i memorijskih kartica na kojima su bile fotografije i videi seksualnog zlostavljanja.

Inače, svake godine na današnji dan se obilježava Svjetski dan djece još od 1989. kada je usvojena Konvencija o pravima djeteta kojom su se zemlje potpisnice obvezale da zajedno stvaraju svijet kakav zaslužuju djeca.

Iz policije apeliraju na građane da informacije o svim vrstama zlostavljanja djece mogu prijaviti dolaskom u policiju, pozivom na broj 112 i putem online aplikacije Red Button.

“Također, svatko može pomoći u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece u EU kroz Europolove kampanje: Trace An Object, putem koje se traži pomoć građana u identificiranju podrijetla predmeta pronađenih na slikama seksualnog zlostavljanja djece”, zaključili su iz policije, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari