NOVI DETALJI AFERE

Europski istražitelji traže zatvor za Dovečer i njezinog rođaka. Podnijeta kaznena prijava

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Policijska uprava zagrebačka u suradnji s Uredom europskog javnog tužitelja provela je kriminalističko istraživanje te je podnijeta kaznena prijava

Ured europskog tužitelja otkriva nove prevare u Hrvatskoj, pa su se u srijedu odvila nova uhićenja. Pale su dvije osobe, a među njima i voditeljica odjela u Agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, Magdalena Dovečer.

Članicu HDZ-a iz Mihovljana, koja je ekspresno izbačena iz stranke, tužitelji sumnjiče da je milijunski posao namještala rođaku.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu.

Sumnja se da je prvoosumnjičenica, kao djelatnica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, na traženje drugoosumnjičenika, vlasnika grafičkog obrta, s kojim je rodbinski povezana, tijekom 2020. i 2021. godine, tijekom postupka javne nabave usluge – „Usluga grafičkog oblikovanja i izrade promotivnih materijala za projekt BOND“, procijenjene vrijednosti 848.000,00 kuna (cca 113.000,00 EUR), financiranog sredstvima EU, poduzimala radnje u cilju da obrtu drugoosumnjičenika osigura dodjelu navedenog projekta.

Tako je Dovečer najprije sama pripremila dokumentaciju o predmetnoj nabavi, i to tako da je uvjete prilagodila mogućnostima i referencama grafičkog obrta drugoosumnjičenika.

Isto tako je inicirala pokretanje predmetne nabave, a kada su u roku otvorenom za podnošenje ponuda, osim ponude grafičkog obrta drugoosumnjičenika, pristigle ponude još četiri druga ponuditelja, od kojih su ponude tri ponuditelja bile cjenovno povoljnije, suprotno preporukama djelatnika društva angažiranog za podršku u provedbi javne nabave sukladno odgovarajućim zakonima, sastavila je Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je sve pristigle ponude osim ponude grafičkog obrta drugoosumnjičenika odbila kao nepravilne.

Ponudu grafičkog obrta drugoosumnjičenika ocijenila ekonomski najpovoljnijom i predložila Upravi HAMAG-BICRO-a donošenje odluke o odabiru iste, koja odluka je i donesena dana 30. ožujka 2021.

Nakon što je povodom žalbe jednog od ponuditelja Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila navedenu odluku i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, prvoosumnjičenica je još jednom sastavila Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je iznova eliminirala ponude svih ostalih ponuditelja te je Uprava HAMAG-BICRO-a dana 30. lipnja 2021., po njezinu prijedlogu, ponovno donijela odluku o odabiru ponude grafičkog obrta drugoosumnjičenika.

Kada je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u žalbenom postupku ponovno poništila odluku o odabiru ponude grafičkog obrta drugoosumnjičenika i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, Dovečer je predmetno rješenje pokušala osporiti podnošenjem tužbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske te je tek nakon neuspješnog ishoda iste, u ponovljenom postupku pregleda i ocjene ponuda nabava predmetnih usluga na koncu dodijeljena je jednom od ostalih ponuditelja.

EPPO će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv oba osumnjičenika.

Policijska uprava zagrebačka u suradnji s Uredom europskog javnog tužitelja provela je kriminalističko istraživanje te je podnijeta kaznena prijava Uredu europskog javnog tužitelja, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari