FOTO: HGSS SPASIO STRANCE Mladi Talijani s plaže krenuli „prečacem“ pa se izgubili u mraku u blizini Lubenica

Jučer navečer nešto prije 19 sati putem centra 112 zaprimljen je poziv za pomoć. Dvoje mladih stranih državljana zagubilo se na zapadnom obalama otoka Cresa u blizini mjesta Lubenice.

Oni su nakon kupanja na moru pokušali prečacem doći do svoga vozila, parkiranog blizu Lubenica. Strme i teško prohodne stazice pokazale su se kao prevelika prepreka. Kada su shvatili da pada mrak i da neznaju gdje se nalaze, prestrašeni i umorni zatražili su pomoć od HGSS.

cres2

U stanju stresa nema kreativnog razmišljanja. Više od sat vremena bilo je potrebno spašavateljima da im putem telefona objasne kako pročitati trenutnu poziciju na GPS aplikaciji na pametnom telefonu. Bilo je očigledno da se par neće moći orijentirati te samostalno vratiti u civilizaciju.

Na teren je krenuo jedan spašavatelj iz Lošinja i tri iz Rijeke. Neprekidno je održavana komunikacija putem telefona. Talijani su usmjereni da se spuste do uvale Žanja gdje su se sastali sa spašavateljima. Nakon kratke pauze izgubljeni turisti opskrbljeni su rasvjetom te su potom u pratnji spašavatelja krenuli prema Lubenicama.

Potražna akcija uspješno je okončana oko ponoći. Turisti su se vratili u apartman u Martišnici a spašavatelji u Lošinj, odnosno posljednjim trajektom na Krk pa u Rijeku. (A.Š.)

cres3

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari