OSUĐEN NA 50 GODINA

Harald Kopitz počinio samoubojstvo u Lepoglavi, čovjek koji je ubio svoje troje djece

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Majka ubijene djece radila je u jednom dubrovačkom hotelu, a djeca su bila s ocem tijekom vikenda

Oko 17 sati ubojica svoje troje djece, Austrijanac Harald Kopitz počinio je samoubojstvo u Lepoglavi, za RTL je potvrdilo Ministarstvo pravosuđa.

Podsjećamo, Kopitz je u lipnju nepravomoćno osuđen na 50 godina zatvora zbog ubojstva svoje troje djece. 

Mediji su pisali da je Kopitz živio i radio u Zagrebu, gdje je imao svoje tvrtke te da je radio za više velikih kompanija kao financijski konzultant i pregovarač.

Majka ubijene djece radila je u jednom dubrovačkom hotelu, a djeca su bila s ocem tijekom vikenda.

Vještačenjem provedenim u Bolnici za osobe lišene slobode utvrđeno je kako je Kopitz bio ubrojiv u trenutku zločina.

Suđenje za ubojstva

Sutkinja Iva Gradiški Lovreček poručila je Kopitzu, obrazlažući presudu, da su mu materijalne vrijednosti bile važnije od dječjih života.

”Vaša oproštajna poruka koju ste ostavili na stolu uz iznimno skupu bocu šampanjca dokazuje da su vam materijalne vrijednosti bile važnije od života. Kao majci i sutkinji neshvatljivo mi je da ste vašu djecu lišili života u trenutku kad se vama više nije živjelo jer ste ostali bez materijalnih dobara na koje ste navikli”, kazala je sutkinja.

U obrazloženju presude kazala da je Kopitz napravio dva poteza zbog kojih je njegov zločin okrarakteriziran kao teško ubojstvo. Prvi je činjenica da je ubio troje nemoćne djece, a drugi način na koji je to učinio.

Tijekom suđenja je potvrđeno da je Kopitz dao djeci izmrvljene tablete s kakaom koji su obično pili pred spavanje, čime je, prema riječima sutkinje, potpuno zloporabio povjerenje koje su djeca imala u njega.

”U tom času bili ste jedni jamac njihovih života i ona su vam beskrajno vjerovala. Vi ste tri male osobe na podmukao način lišili života na početku njihovog životnog puta i uskratili im budućnost, a njihovoj majci ste uzeli najveću vrijednost, dok posljedice osjeća i cijela ova zajednica”, kazala je.

Sutkinja je naglasila kako je samo najveća moguća kazna od 50 godina primjerena za zločin koji je počinio. “Ovo nije poruka samo vama kako biste shvatili što ste učinili, već i današnjem, sve više materijalnom i konzumerističkom društvu da shvati da je život najveća vrijednost”, zaključila je.

Kopitz je u vjerojatno najkraćem suđenju u povijesti hrvatskog pravosuđa priznao krivnju za trostruko teško ubojstvo nakon što je javnost bila isključena sa dvosatnog suđenja zbog zaštite dostojanstva djece i njihove majke.

Nepravomoćno osuđenom austrijskom državljaninu je za svako pojedinačno ubojstvo dosuđeno po 27 godina zatvora, što je objedinjeno u maksimalnu moguću kaznu od 50 godina. U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, pišu RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views