OTROVNE 'PEČURKE'?

HOROR U ISTRI! Kupili gljive na tržnici – završili s trovanjem u bolnici

Idi na originalni članak
Ilustracija. Fotografija ne prikazuje kupce i prodavače opisane u članku. Photo: Sasa Miljevic / PIXSELL/PIXSELL

Kad su se oboje počeli osjećati loše palo im je na pamet da bi gljive mogle biti problem. Nazvali su hitnu odakle su ih uputili da odmah dođu u bolnicu

Oglas

Jesen je poznata kao sezona gljiva, ove ih godine ima više no ikad. Građani ih beru, a mogu se pronaći i na tržnicama. međutim opreza nikad dosta jer postoje i one veoma otrovne. Jedna se Puljanka se sa suprugom otrovala gljivama i to kupljenim na pulskoj tržnici,  javlja Istra24.

“Kupili smo gljive na tržnici na Verudi. Prodavačica, koja i inače tamo prodaje, rekla je suprugu da su to ‘pečurke’, prisjeća se nesretna Puljanka.

Dva sata nakon ručka – horor

Kaže da oni gljive ne beru i ne poznaju, ali su vjerovali prodavačici jer na tržnici bi se ipak trebala prodavati provjerena i ispravna hrana. Kod kuće su napravili ‘šugo s njokima’, a nakon jela je sve pošlo po krivu.

“Jedna gljiva činila nam se nekako stara i tu smo čak bacili, no u ostale smo imali puno povjerenje. Ručali smo oko dva, a dva sata kasnije, oko četiri sata, mene je počela hvatati slabost. Bilo mi je strašno loše, preznojavala sam se, bila blijeda, nisam mogla disati. Razgovarajući o tome što učiniti istodobno je slabost počeo osjećati i suprug”, prisjeća se žena koja je prija dva tjedna završila u bolnici.

Kad su se oboje počeli osjećati loše palo im je na pamet da bi gljive mogle biti problem. Nazvali su Hitnu odakle su ih uputili da odmah dođu u bolnicu. U bolnici im je ustanovljeno trovanje gljivama – micetizam, suprugu blaže, a ženi jače.

‘Bili smo uvjereni da smo zaštićeni’

Žena kaže da se nakon incidenta nisu vraćali na tržnicu, ni prijavljivali slučaj.

“Nismo se vraćali na tržnicu, nismo htjeli ulaziti u bespotrebne rasprave s prodavačicom. Bili smo uvjereni da smo zaštićeni jer smo gljive kupili posve legalno, na štandu na tržnici, a ne ih sami brali ili kupovali iz neprovjerenih izvora. U bolnici nam je rečeno da će poslati inspekciju na tržnicu i upozoriti na slučaj dalje i vjerujem da smo time svoje napravili”, objasnila je žena.

Neslužbeno im je rečeno da je moguće da se u dobre gljive nepažnjom ‘ušuljala’ samo jedna loša i to ne jako otrovna te da su, zapravo, imali sreću u nesreći, prenosi Danas.hr.

Exit mobile version