LANI PREMJEŠTEN U PULU

Horvatinčić jahtom usmrtio Talijane pa osuđen na zatvor, a sad ruča po konobama i šopingira. Kako?

Foto: Index.hr

Umjesto da je u zatvoru, zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića može se sresti u restoranu ili trgovini, piše Index.hr kojemu je fotografije poslao čitatelj.

Viđen u Puli

Horvatinčića, koji je prije 12 godina jahtom izazvao nesreću u kojoj je poginuo talijanski bračni par na jedrilici, u subotu su fotografirali u šopingu u Puli. Bio je u pratnji jedne muške osobe, a kupovao je hranu i kozmetiku. Horvatinčića smo snimili u Pula City Mallu.

Istog tog dana fotografiran je na ručku u pulskoj konobi. Fotografiju nam je poslao čitatelj, koji je napisao: “Umjesto u zatvoru, uredno ruča ribu prve klase”. Još ranije ove godine, u veljači, snimljen je na slobodi u Puli pred konobom Boccaporta, u društvu ženske osobe.

Kako je moguće da je često na slobodi?

Horvatinčić je pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće. On je svojom jahtom prije 12 godina naletio na jedrilicu talijanskih državljana Franceska Salpietra i Marielle Patelli te ih usmrtio

I dok mu je suđenje bilo jedna od većih sramota hrvatskog pravosuđa (osuđen je tek iz trećeg pokušaja), pri čemu je izraz sinkopa ušao u govorni jezik, sad vidimo da uspijeva biti na slobodi i dok služi zatvorsku kaznu.

Lani premješten u Pulu

Kako je to moguće? Prvo podsjetimo da je u rujnu 2021. godine premješten iz zagrebačkog zatvora Remetinec u poluotvoreni zatvor Lipovac-Popovača, koji se nalazi oko 30 kilometara od Siska. Nedugo nakon toga prebačen je na rehabilitaciju u Krapinske Toplice, gdje je bio i prošle godine u svibnju.

U prosincu prošle godine premješten je u zatvor otvorenog tipa, u Valturu kod Pule, namijenjen osobama osuđenim za prometne nesreće, gospodarski kriminal i lakša kaznena djela.

Obratili smo se Županijskom sudu u Puli, ali i Ministarstvu pravosuđa kako bismo saznali pod kojim uvjetima Horvatinčić slobodno šeće Pulom, ali do objave teksta nismo dobili odgovor.

Cilj je da se smanje negativni učinci zatvaranja

Nakon što je jednom prilikom u pratnji mlađe ženske osobe snimljen ispred privatne klinike na području Zagreba, te je kasnije ušao u parkirani Land Rover bez pratnje pravosudne policije, isto to pitanje smo postavili Ministarstvu pravosuđa. Ispalo je da se država brine da se Horvatinčiću “smanje negativni učinci zatvaranja”.

“U okviru zakonom zajamčenih prava propisane su pogodnosti kao skup poticajnih mjera usmjerene na smanjivanje negativnih učinaka zatvaranja i poticanje u ostvarivanju programa izvršavanja radi ostvarivanja svrhe izvršavanja kazne zatvora.

Jedna od propisanih pogodnosti koju zatvorenik može ostvariti sukladno Zakonu je i izlazak u prebivalište ili boravište. Odluku o odobravanju pogodnosti donosi upravitelj kaznionice ili zatvora, na prijedlog stručnog tima. Na temelju provedenog postupka, odobrena je zakonska mogućnost navedenom zatvoreniku”, odgovoreno je Indexu.

“Koristi pogodnosti na koje ima pravo”

Podsjetimo, Horvatinčić je 2021. godine, deset godina nakon pomorske nesreće, pošao u zatvor. Njegov odvjetnik Velimir Došen tada je rekao da će mu odlaskom u zatvor biti ugrožen život. Na odsluženje kazne Horvatinčić je došao na štakama, kazavši da je to neljudski.

Uskoro je snimljen kako se šeće po Krapinskim Toplicama, a zatim i u Zagrebu. Prošlog ljeta viđen je u Samoboru na kavi i na objedu u restoranu. Tada nam je Županijski sud objasnio da koristi pogodnosti na koje ima pravo.

Općenito su opisali koje pogodnosti mogu koristiti zatvorenici. Naveli su da su pogodnosti npr. korištenje vlastitog TV-a, godišnjih odmora, samostalna priprava hrane i pića, uređenje životnog prostora osobnim stvarima, izlazak u prebivalište ili boravište, itd. Na pitanje koje pogodnosti koristi Horvatinčić, odgovorili su da je to tajna. 

Tražio puštanje na slobodu

Podsjetimo da je nakon malo više od pola odslužene zatvorske kazne Horvatinčić od Županijskog suda u Puli zatražio uvjetno puštanje na slobodu, što mu je odbijeno.

Premda je kaznionica u kojoj trenutno služi kaznu od četiri godine i deset mjeseci zatvora navodno dala pozitivno mišljenje o Horvatinčićevu zahtjevu, tročlano vijeće Županijskog suda zaključilo je da je, s obzirom na kazneno djelo koje je počinio, još prerano za puštanje na slobodu, piše Index.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari