HRVATSKOM HARA OPASNA DROGA: Izaziva bol u prsima, mučninu, ošamućenost, a legalno se i dalje nabavlja u smart shopovima

Nova droga koju na ulici nazivaju ‘Blow’ već je uzela nekoliko života na području Europe, a već je zaplijenjena i u Hrvatskoj

Nova opasna droga koja hara Europom i uzela je već nekoliko života, stigla je i u Hrvatsku.

Riječ je o psihoaktivnom tvari iz skupine kanabinoida pod marketinškim nazivom ‘Blow’, a već je zaplijenjena i kod nas, i to na podrčju Osječko-baranjske županije tijekom ljeta.

Hrvatska policija prvi put je ovu drogu zaplijenila na području Osječko-baranjske županije tijekom ljeta, a tek u rujnu otkriveno je o čemu se doista radi. To je spoj iz četvrte generacije sintetskih kanabinoida, dizajniranih tako da oponašaju učinak kanabisa.

Spoj je pronađen u biljnoj mješavini koja se nalazi u crno-žutim plastičnim omotima. Tvar je u Europi pronađena i u proizvodima marketinškog imena Kush, Jocker, Mary Joy te AK-47.

“Dokazano je da su sintetski kanabinoidi izuzetno toksični i štetni za ljudsku konzumaciju. Diljem Europe bilježi se niz trovanja, od kojih neka čak sa smrtnim ishodom. Simptomi trovanja sintetskim kanabinoidima su ošamućenost, vrtoglavica, ubrzan rad srca, mučnina, povraćanje, bol u prsima, zujanje u ušima, glavobolja, anksioznost, tahikardija i kognitivne teškoće”, upozorila je Sanja Mikulić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Simptomi trovanja novim drogama uključuju crvenilo očiju, umor, pospanost, nesposobnost komunikacije i uspostavljanja kontakta, nesuvislost, čudne emocionalne reakcije, trzaji oka, glavobolja, vrtoglavica, otežano disanje, bol u mišićima, mučnina i depresija. Simptomi trovanja mogu se pojaviti odmah nakon konzumacije droge ili nekoliko sati nakon konzumacije.

Droga lako dostupna u smart shopu, a stiže i na kućni prag

“Brojni smart/head shopovi imaju svoje internetske stranice te nude online prodaju tzv. osvježivača prostora, ali postoje i brojne specijalizirane stranice koje nude različite nove droge kao istraživačke kemikalije i dodatke prehrani. Dio novih droga može se pronaći i na ilegalnom tržištu droga. Tijekom posljednje tri godine provedeno je nekoliko koordiniranih akcija u smart shopovima po cijeloj Hrvatskoj u kojima su sudjelovali sanitarni inspektori Ministarstva zdravstva, djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, Carinske i Porezne uprave Ministarstva financija, što je rezultiralo zatvaranjem većeg dijela navedenih trgovina, kao i pokretanjem prekršajnih postupaka protiv fizičkih i pravnih osoba”, upozorila je Mikulić, piše Slobodna Dalmacija.

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari