AFERA 'TULIPAN'

Hrvoje Vojković je sve priznao, pušten je na slobodu

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

EPPO u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava. Obje su osobe uhićene jučer i provedeni su izvidi

Doznajemo Hrvoje Vojković je ispitan i još sinoć pušten jer je sve priznao što mu se stavlja na teret.

O svemu se oglasio i EPPO, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) pokrenuo je istragu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava. Obje su osobe uhićene jučer, 29. veljače 2024., na zahtjev EPPO-a, a nakon izvida provedenih u suradnji sa Policijskom upravom istarskom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Sumnja se da je, od travnja 2020. do kraja prosinca 2022, prvoosumnjičenik, kao vlasnik trgovačkog društva, podnio tri zahtjeva hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s ciljem dobivanja bespovratne financijske potpore za nekoliko projekata koji su obuhvaćali ulaganja u opremanje objekta za pružanje turističkih usluga te podizanje nasada maslina i staklenika za uzgoj povrća. Sva tri projekta, čija je ukupna vrijednost bila nešto manja od 650 000 eura, a za koje je tražena potpora u vrijednosti od skoro 370 000 eura, sufinancirani su sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) po stopi od 85%, te Državnog proračuna Republike Hrvatske po stopi od 15%.

Za podnošenje zahtjeva za potporu, trgovačko društvo prvoosumnjičenika trebalo je ispuniti obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava. Jedan od tih uvjeta bila je odgovarajuća ekonomska veličina trgovačkog društva. Prema prikupljenim dokazima, kako bi ishodio potvrdu o potrebnoj ekonomskoj veličini, prvoosumnjičenik je lažno u tri navrata prikazao službeniku Ministarstva poljoprivrede da uzgaja tulipane na zemlji koja je u vlasništvu njegovog trgovačkog društva. Tulipani, koji spadaju u kategoriju cvijeća i ukrasnog bilja, dali bi dostatnu ekonomsku veličinu traženu prema uvjetima natječaja Agencije.

Također postoji sumnja da je tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva za bespovratnim sredstvima, prvoosumnjičenik tim zahtjevima priložio nezakonito pribavljene račune i drugu dokumentaciju, koje je bio pripremio zajedno s drugoosumnjičenikom, čime je lažno ustvrdio da društvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja.

Međutim, tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva Agencija je posumnjala u prijevaru, te je odlučila da neće isplatiti bespovratne potpore prvoosumnjičeniku.

EPPO je neovisni ured javnog tužitelja Europske unije, odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije”, izvijestili su iz EPPO-a, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari