U OKOLICI ZADRA

‘IMALA JE OSAM GODINA’ Majka čiju je kćer (11) silovao muškarac (66): ‘Tri mjeseca ju je zlostavljao’

Ilustracija (Kat Jayne/Pexels)

Obitelj djevojčice živjela je u kući osumnjičenog muškarca u najmu. Djevojčica je dugo godina šutjela o zlostavljanju, a požalila se školskom psihologu koji je alarmirao cijeli sustav. Također, u javnosti se spominjalo kako je djevojčica zlostavljana više godina, što je demantirala njezina majka

Krajem prošlog tjedna javnost je ostala zgrožena viješću o zlostavljanju i silovanju 11-godišnje djevojčice iz okolice Zadra od strane 66-godišnjeg muškarca.

Podsjetimo, prije nekoliko dana Županijsko državno odvjetništvo u Zadru donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv muškarca zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina te zadovoljavanja pohote pred djetetom.

Obitelj djevojčice živjela je u kući osumnjičenog muškarca u najmu. Djevojčica je dugo godina šutjela o zlostavljanju, a požalila se školskom psihologu koji je alarmirao cijeli sustav. Također, u javnosti se spominjalo kako je djevojčica zlostavljana više godina, što je demantirala njezina majka. Ona je progovorila za Zadarski list.

“Moja djevojčica je zlostavljana kad je imala osam godina, tri mjeseca, do devete godine života”, kazala je majka, koja je i dalje u šoku i boli zbog situacije koja ih je zadesila. Ipak, vjeruje u pozitivan ishod ove priče.

“Bit će dobro, moja djevojčica je jaka, naglasila je za kraj.”

Da se bez odgovarajuće reakcije na spolno zlostavljanje djeteta ne može govoriti o dobroj prevenciji, misli dječja pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević. Ona također navodi kako prevencija, odnosno jačanje djece kako bi se znala zaštiti od spolnog nasilja, ima izrazito važnu ulogu u zaštiti istih od spolnog zlostavljanja.

“Kontinuirano ukazujemo na nužnost edukacije o opasnosti od spolnog nasilja i zlostavljanja od najranije dobi u sklopu redovnog obrazovanja, koja treba biti dostupna svoj djeci. Jako je važno osnaživati djecu da prepoznaju i reagiraju na neprimjerene postupke, stoga smatramo da takvi programi trebaju biti obavezan dio školskog programa. Nakon što osnažimo dijete da prepozna i prijavi nasilje, počinitelj treba biti adekvatno kažnjen, a dijete žrtva dobiti odgovarajući tretman u pravosudnom postupku”, ističe Pirnat Dragičević.

“Svaki novi slučaj spolnog nasilja nanovo razotkriva slabosti u sustavu zaštite djece pa je tako i ovaj slučaj sramota i opomena za sustave koji su ponovno zakazali. Primjerice, pravosudni postupci traju predugo, a dostupnost kvalitetnih programa pomoći i podrške za djecu žrtve spolnog zlostavljanja je nejednaka”.

Njezin ured zagovara pravosudni postupak prilagođen djetetu po modelu »Dječje kuće«. Riječ je o interdisciplinarnom regionalnom centru za djecu žrtve, gdje bi se na jednom mjestu ta djeca mogla saslušati, liječnički pregledati, temeljito procijeniti njihove individualne potrebe, izraditi individualni plan zaštite njihove sigurnosti te im pružiti sve potrebne terapijske usluge.

Nedavno je prihvaćena inicijativa Ureda pravobranitelja za djecu za donošenje posebnog Zakona o zaštiti djece od nasilja koji je trenutno u proceduri donošenja. Ovim zakonom bi se trebala propisati cjelovita zaštita djece od spolnog nasilja u svim segmentima organiziranih aktivnosti za djecu koje sad nisu regulirana propisima te na univerzalni način propisati zapreke za rad s djecom, ali i propisati sankcije za one koji su odgovorni da zaštite djecu, prenosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari