SLUŠALA 'SAVJETNICU'

Ispovijest Hrvatice koja je dijete liječila opasnom kemikalijom: ‘Njemu je iz usta smrdjelo kao kad čistiš WC…’

Foto: Unsplash/E.W.

Prestanak liječenja djece s autizmom ovom metodom traže i studenti i profesori s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta

Dnevnik Nove TV donosi šokantnu priču o majci koja je svoje dijete s autizmom liječila klor dioksidom i sada se kaje. Zbog straha i srama od osude društva anonimno je o svemu pisala novinarki Matei Čorić.

“Svaki put kad mu špricnem tu dozu u usta ne osjećam se dobro. Ono smrdi gore od deterdženta. Njemu iz usta smrdi kao kad čistiš WC. Ali tako mora biti, to je dobro za njega. Pa izliječit će se”, napisala je žena koja je postupala po, kako kaže, uputama žene koja se predstavlja kao magistrica prirodne medicine.

“Ona mi priča da je kod mog djeteta ipak nešto s duhovne strane u pitanju i da ga možda odvedem na egzorcizam…”, dodala je, a kako je vrijeme odmicalo, bilo je sve gore. Onda se dogodio i prijeloman trenutak.

“Jedan dan sam tako mučkala taj klor i pošpricala me kapljica po crnim tajicama, a one su u sekundi izblijedile. Skužim da već neko vrijeme primjećujem da mi je sudoper sav izblijedio. I onda sam se zgrozila jer mi je prošlo kroz glavu da to moje dijete pije, tada sam shvatila šta radim i prestala sam sa svime”, opisala je.

Stručnjaci pokrenuli peticiju da se zaustavi opasna metoda liječenja

Prestanak liječenja djece s autizmom ovom metodom traže i studenti i profesori s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta. Pokrenuli su peticiju i prikupili više od 3 tisuće potpisa.

“Cilj peticije je da posluži kao alat, dopis nadležnim institucijama kako bi se ogradili i zabranili primjenu CD protokola u svrhu liječenja autizma”, kaže Monika Kukavica, studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Metoda bez znanstvenih uporišta

Teorija iza CD protokola je vjerovanje da autizam uzrokuju paraziti u crijevu koje moderna medicina ne prepoznaje, a koje može ubiti klor dioksid. Voditeljica kabineta za poremećaj spektra autizma kaže da ta metoda nema nikakva znanstvena uporišta.

“Želimo najoštrije osuditi i ograditi se od ponašanja osobe koja navodi da je edukacijski rehabilitator. Mi ne propisujemo lijekove CD protokole”, objašnjava doc.dr. sc. Jasmina Stošić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Novinarka Matea Ćorić pokušala je stupiti u kontakt s dvije žene koje u Hrvatskoj zagovaraju tu metodu liječenja putem Facebooka. Rekle su da ne žele ništa komentirati na tu temu, ali jedna od njih ipak je objavila status.

U tom statusu poručuje da je trebala biti u zatvoru, odavno bi bila i dodaje da studenti trebaju učiti, ali da je za profesore već kasno jer zaključuje da CD protokol nema štetnih učinaka na organizam.

‘To je industrijski izbjeljivač’

Dr. med. Edgar Glavaš, specijalist pedijatar, to ne priznaje i kaže da je to iznimno agresivna i otrovna kemikalija od koje su zabilježeni i smrtni slučajevi.

“I ako netko misli da MMS nije industrijski izbjeljivač neka neka samo malo to pošprica po omiljenoj odjeći pa će se vrlo brzo uvjeriti da je industrijski izbjeljivač“, kaže doktor Glavaš.

HALMED kao i američka Agencija za hranu i lijekovi te nadležna tijela u Australiji, Kanadi i Njemačkoj potvrđuju da je to štetno jer sadrži kemijske tvari koji se koriste u dezinficijensima, pesticidima i tekstilnoj industriji.

“Primjena ovih proizvoda može nanijeti ozbiljne posljedice za zdravlje ljudi. To može uključivati primjerice mučninu, dugotrajno povraćanje, po život opasan niski krvi tlak koji je uzrokovan dehidracijom. Uz to su prijavljene hospitalizacije”, dodaje Ivana Šipić Gavrilović, glasnogovornica HALMED-a.

Liječnička komora podatke proslijedila MUP-u

Iiz liječničke komore da zaprimili mail zabrinute građanke s podacima o osobama koje se kod nas bave nadriliječništvom i da su to proslijedili MUP-u.

Problem je što kod nas upotreba klor-dioksida nije zakonski zabranjena kako u SAD-u. Peticijom se želi to i promijeniti, a to želi promijeniti i mama koja je o svemu pristala anonimno govoriti, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari