ISTA KAZNA: On išarao zid, a oni krali milijune i uhvaćeni s drogom

Osuđen je zbog toga što je crtežima i natpisima neovlašteno mijenjao izgled zidova, odnosno zato jer je oštetio tuđu stvar

F.R. iz Splita zvani Frki (32) osuđen je na godinu dana zatvora, i to zato jer je šarao grafite po zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Kazna je u konačnici zamijenjena radom za opće dobro.

Prema presudi, Frkija je 24. rujna 2014. godine oko 22.30 zatekla interventna policija kako u Porinovoj ulici po sjevernom zidu zgrade HNK, “u nakani da nagrdi fasadu”, na površini od oko 15 x 3 metra sivim auto lak sprejem ispisao dva natpisa punkerskog sadržaja.

Na prvom je pisalo “Punk is not dead” (što je naziv debitantskog albuma poznatog škotskog punk benda “The Exploited” – op.a.), a na drugom “Dajemo na znanje pankeri će opet napraviti sranje” (što je modificirani stih pjesme beogradskog punk benda “Totalna destrukcija” iz 1986. godine). Osim ova dva natpisa, čija su slova, po optužnici ODO-a bila dimenzija oko 20 centimetara, Frki je još na zid kulturne ustanove nacrtao i lik glave pokraj koje je napisao: “Oi! punk”.

Osuđen je zbog toga što je crtežima i natpisima neovlašteno mijenjao izgled zidova, odnosno zato jer je oštetio tuđu stvar.

On je pred sutkinjom Ivanom Kanaet Samardžić kazao da se osjeća krivim te je sve priznao i pokajao se. Frki sada za kaznu mora odraditi 730 sati dobrotvornog rada, javlja Slobodna Dalmacija.

Na istu kaznu osuđeni Čobanković, Rojs i Kruljčev sin. Kaznena djela bila su puno teža

Usporedbe radi, na istu je kaznu osuđen i Petar Čobanković, bivši ministar poljoprivrede, koji je priznao da je zlouporabio položaj i ovlasti u aferi “Planinska”, u kojoj je država oštećena za nekoliko desetaka milijuna kuna. On je svoj “dug” odradio guleći krumpire kao pomoćni radnik u Caritasovoj kuhinji Osječko-đakovačke biskupije.

Istu je kaznu u rujnu prošle godine dobio i David Kruljac, sin generala Mladena Kruljca, koji je pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora jer su ga uhvatili s 4,5 kilograma marihuane, 28 grama kokaina, 10.500 kuna i 117 tisuća eura. I njemu je jedan dan zatvora zamijenjen s dva sata rada za opće dobro, a još će morati platiti i oko 200 tisuća kuna kazne.

Ljubo Ćesić Rojs je pak dobio godinu dana rada za opće dobro jer je kao pomoćnik ministra obrane krajem 90-ih na teret MORH-a otpisao tri milijuna kuna duga nogometnog kluba Hrvatski dragovoljac. General je svoju kaznu odradio u jednom zagrebačkom Domu za starije i nemoćne gdje je, među ostalim, bojao jaja za Uskrs.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views