ISTINA SE SKRIVA? Potresna ispovijest oca djevojke na koju je na Krku naletio gliser: “Vaše vlasti lažu!”

Verena i njen otac bili su iskusni ronioci

Ocu Verene Heinz, 29-godišnje djevojke koja je u Malinskoj na Krku, prije tjedan dana smrtno stradala u naletu glisera još uvijek nije točno jasno što se dogodilo da je došlo do nesreće s takvim tagičnim ishodom.

Kako je ispričao za Jutarnji list, koji ga je posjetio u austrijskom Stroblu, on i Verena taj dan su stigli na Krk.

Dieter Heinz iza sebe ima više od 15.000 zarona, bavi se prodajom ronilačke opreme te je instruktor ronjenja i upravljanja motornim brodovima. Ljubav prema moru i dubinama naslijedila je gotovo cijela obitelj, a Verena se u tome najviše isticala, pa je tako imala dozvolu za upravljanje motornim brodovima, surfala, jedrila te je bila instruktor druge razine ronjenja na dah, a ronila je i s bocama.

“Mislim da je prvo počela roniti, a tek onda hodati. Otkako zna za sebe, živjela je u vodi i na vodi. Kad se rodila, radio sam u Turskoj, tamo je sedam godina plivala i ronila, sve do polaska u školu”, rekao je Dieter.

Od lokalnih ronilaca tražili su savjet gdje bi mogli zaroniti na dah. Preporučili su im lokaciju na kojoj je more duboko oko petnaest metara. Uzeli su golemu bovu, promjera većeg od metra, te se zaputili na lokaciju.

“Dan je bio prekrasan, a more izvrsno, nije bilo nikakvih valova, pučina je bila mirna. Htjeli smo trenirati zarone na dah, u čemu je ona uvijek bila bolja od mene. Verena je, naime, u Malinsku došla kako bi kao instruktor pomogla u pripremama austrijskog prvaka u ronjenju Christiana Redla, koji je trebao doći dva dana kasnije. Dakle, nije točno što se pisalo da smo bili na odmoru, nego je došla raditi. Radili smo naizmjenične zarone, jedan bi ostao na površini dok bi drugi ronio”, prisjeća se slomljeni Verenin otac.

Kaže kako je uokolo bilo mnogo jet skijeva i skutera, no oni im nisu predstavljali opasnost.

Kada su se krenuli vraćati prema obali, odjednom su ugledali veliki gliser, kojim je upravljao 25-godišnji mladić iz Zadra, kako im se približava ogromnom brzinom.

Radio je veliki zaokret i Verena i Dieter bili su uvjereni da će ih zaobići. Svatko tko ima dozvolu za upravljanje brodicom, kaže Heinz, dobro zna da se ronilačka bova mora zaobići na najmanje 100 do 125 metara udaljenosti. No, brod je krenuo ravno na njih. Udario je u Verenu te joj propelom zahvatio nogu. Gliser je kobilicom snažno udario i Dietera. Verena je odmah počela obilno krvariti, a uskoro i tonuti.

“Imam 50 godina ronjenja iza sebe, a kao instruktor ljude sam poučavao što napraviti u ovakvim situacijama, tako da sam bio izvrsno pripremljen, ali nikada nisam slutio da ću iz jedne takve situacije morati spašavati vlastito dijete. Bio sam u šoku. Brod koji nas je udario, gliser s motorima od 500 konjskih snaga, udaljavao se, a ja sam zaronio po Verenu. Bila je teško ozlijeđena. Uspio sam je izvući i krenuo s njom plivati prema obali. Pojavila se jedna žena na jet skiju, htjela nas je odvući, ali to je bilo nemoguće. Sve se činilo kao vječnost. Tada se, tek za nekoliko minuta, vratio i mladić koji nas je udario i on je bio u šoku.

Izvukao sam Verenu na obalu te joj remenom čvrsto stegnuo nogu da ne iskrvari. Stigla je Hitna, ali nisu mi dali da idem s njima do bolnice u Rijeci, pa sam sjeo u automobil i vozio za njima. Gužva je bila ogromna, trebalo mi je gotovo sat vremena od Malinske do bolnice”, kaže Dieter. U bolnici je pokušao doznati što se zbiva, ali neuspješno.

Baš nitko, ni policajac ni medicinske sestre, liječnici, nitko nije znao engleski ni njemački. Bilo je to jako frustrirajuće, pa vi ste turistička zemlja i od toga živite, nije mi to bilo jasno. Prošlo je sat vremena, a onda se pojavio liječnik koji zna engleski i rekao mi da je Verena preminula – u dahu govori Dieter.

“Bio je to najteži trenutak u mom životu. Nije mi bilo jasno kako se to dogodilo. Nismo napravili baš nikakvu pogrešku, sve smo napravili propisno, označili se bovom… Vaša je država objavila da smo ronili na 300 metara. To je čista laž. Onda se pojavila teza da nismo smjeli biti ni u pojasu iznad 100 metara, ali ni to nije istina, jer sam kao podvodni ribolovac ronio i u vašim krajevima. Do 300 metara gliser nije smio glisirati i to znaju i mala djeca. Doslovce”, ističe neutješni otac i nastavlja: “Nije moguće da nas nije vidio, more je bilo mirno, a naša bova golema. Uostalom, da nas i nije vidio, morao je osjetiti udarac. Znam, jer sam i sam godinama na motornim brodovima, pri tolikoj brzini osjetiš udar daščice, a kamoli udar u dvoje ljudi. Zašto ga vaša država štiti i laže da je to bilo 300 metara od obale, nikako mi nije jasno. Ako ne učinite nešto po pitanju sigurnosti, imat ćete ovakvu nesreću svake godine, a čujem da ih je i ove godine bilo još.”

Kada su vidjeli da istraga ide u krivom smjeru, angažirali su odvjetnika. No, ne kako bi mladića koji je ubio Verenu strpao iza rešetaka.

“Ne želim mu nikakvo zlo. Ne želim mu uništiti život iako je on uništio moj i Verenin. Ali želio bih da Verenina smrt ne bude uzaludna. Neka ovo bude posljednja takva tragedija na vašoj obali. Mladići poput njega, koji su tako loše obučeni za upravljanje brodovima, ne bi smjeli upravljati gliserom od 500 konjskih snaga jer on u njihovim rukama postaje ubojito oružje. Ne želim da taj dečko ide u zatvor, to mi neće vratiti dijete, ali želim da se više nikada ne približi motornom brodu”, govori shrvani Verenin otac.

“Kada sam zaronio po nju, odrezao sam si ronilačke tenisice i dio odjeće jer je i mene boljelo od udaraca. Također, odbacio sam dva kilograma težak uteg za ronjenje. On je potonuo točno na mjestu udara. Policijski ronioci mogli bi, dakle, po tom utegu odrediti točnu lokaciju na kojoj se nesreća dogodila. Nadam se da će to i učiniti, osim ako ne žele štititi mladića i svu krivnju za nesreću svaliti na nas, a mi nismo učinili baš ništa pogrešno”, kaže Diter Heinz za Jutarnji list.

Doktor Dražen Cuculić, šef Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, rekao je da je Verena zadobila višestruke ozljede, a uzrok smrti je iskrvarenje zbog amputacije noge.

“Radi se o ozljedama nespojivim sa životom tako da joj, nažalost, nikakva hitna intervencija nije mogla pomoći”, kazao je Cuculić.

Ministarstvo mora, zaduženo za provođenje istrage, navodi da nadležne službe Ministarstva i MUP-a provode dodatne očevide i izvide.
Vijesti.hr
Foto: Pixsell/Facebook

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari