IZ RIJEČKE POLICIJE UPOZORAVAJU: Zbog povećanog stradavanja u prometnim nesrećama tijekom siječnja policija će poduzimati pojačane aktivnosti u prometu!

Foto: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Stradavanja u prometnim nesrećama ukazuju da su sudionici u prometu tijekom 2017. godine uglavnom stradavali zbog prekršaja koji se odnose na vožnju pod utjecajem alkohola i brzinu neprimjerenu uvjetima na cestama

Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske poduzimat će stoga tijekom siječnja 2018. godine aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje „četiri glavne ubojice u prometu“ koji se odnose na:

– prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola,

– nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila,

– nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece),

– nepropisne uporabe mobitela,

kao i druge teške prekršaje koji uzrokuju teške prometne nesreće.

S obzirom na navedeno, a u cilju zaustavljanja negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će posebice u noćnim satima u dane vikenda (petak/subota, subota/nedjelja), ali i u ostatku tjedna, poduzimati aktivnosti prioritetno usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje gore navedenih prekršaja.

U provođenje planiranih aktivnosti bit će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika (alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge).

Sudionicima u prometu iz Policijske uprave primorsko-goranske savjetuju:

* brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,

* poštujte ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

* ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

* prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,

* ne koristite mobitel tijekom vožnje,

* koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

* pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

* bez obzira na žurbu ne ulazite u rizična pretjecan

* pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

* ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću,

* biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari